Warzywa – najzdrowsze pożywienie na świecie, zazwyczaj są niskoenergetyczne a bogate w składniki odżywcze, praktycznie same witaminy, mikroelementy, łatwo przyswajalne węglowodany, bioflawonoidy, łatwostrawne aminokwasy i włókno pokarmowe..
Najlepsze spożywane na surowo w postaci sałatek, szejków, koktajli 🙂
Słyszymy w środowisku dietetycznym i medycznym aby spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie, natomiast zdecydowanie więcej powinniśmy spożywać właśnie warzyw!
O chlorofilu mowa już była, stąd doskonale wiemy jak ważne są zielone warzywa liściaste..
Wciąż tak mało doceniane i w za małej ilości niekiedy spożywane!
…
Dziś skupimy się na mistrzu zielonych warzyw!
Coraz bardziej popularny w polskiej kuchni, coraz więcej przepisów z jego udziałem można spotkać w popularnych książkach kucharskich czy na stronach internetowych o tematyce zdrowej żywności.
Śmiało można go zaliczyć do super żywności, swoim wartościami odżywczymi bije inne produkty!
Cóż to takiego? Co to za super warzywo i do jakiej rodziny botanicznej należy?
Odpowiedź prosimy podać w komentarzu!
…
Jeśli przedstawiona ilość informacji jest nie wystarczająca, proszę czytaj dalej 😉
…
`Jedna filiżanka tego warzywka spokojnie zapewni dzienną dawkę witaminy C.
`Bogate źródło witaminy A, żelaza i wapnia.
`Ważne źródło potasu, manganu, miedzi.
`Pokryje zapotrzebowanie na witaminę K.
`Unormuje cukier we krwi, działa antynowotworowo..
`Japończycy przygotowują z niego popularny sok o właściwościach leczniczych na wiele współczesnych chorób.
Jaką nazwę nosi ten sok? 😉
Odpowiedź prosimy podać w komentarzu!
`Wyjątkową cechą jest to, że mróz jest w stanie poprawić jego smak a nie mu zaszkodzić 🙂
…
Już na pewno wiecie co to takiego 😉
Mile widziane propozycje Waszych ulubionych potraw w komentarzu, co lubicie z niego najczęściej przygotowywać? 😉
…
Warto pamiętać aby liściaste zielone warzywka w tym również warzywa korzeniowe lubią chłonąc wszelkie zanieczyszczenia środowiska (z gleby i powietrza) oraz wszelkie środki ochrony roślin jak pestycydy.
Dlatego warto zaopatrywać się w organiczną wersję na tyle ile to możliwe, szczególnie takową podawać naszym najmłodszym, u których budowana jest mikroflora zapewniająca odporność organizmu!
🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej