Niedobory witamin cz.1

Nasz organizm każdego dnia przeprowadza miliardy reakcji biochemicznych. Do ich przebiegu niezbędne są enzymy, których ko faktorami (część enzymu odpowiedzialna za jego katalityczną aktywność) są witaminy i mikroelementy.

Często nie zdajemy sobie sprawy, że niedobory tych składników są przyczyną poważnych chorób.

Nasz organizm zawsze wysyła  subtelnie sygnały o ich obecności, których nie powinno się lekceważyć.

Choroby autoimmunologiczne, które dotykają coraz więcej osób, wciąż rosnący problem niepłodności i wiele innych problemów mają niekiedy przyczynę w licznych, chronicznych niedoborach.

Dziś skupimy się na podstawowych objawach i schorzeniach jakie mogą towarzyszyć niedoborom poszczególnych składników odżywczych, szczególnie witamin i składników mineralnych. O niedobory białka czy węglowodanów dość trudno. Wręcz z ich ilością niekiedy przesadzamy. Szczególnie dotyczy to białka czy wysoko-przetworzonych węglowodanów. Tłuszcze zaś, spożywamy w nadmiarze te „bezużyteczne” przez nasz organizm a cierpimy na niedobory kwasów Omega-3 w diecie, co prowadzi pośrednio do niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Wcześniej błonnik, magnez a dziś witamina D..

Dobrze wiemy, że niedobór błonnika w diecie powoduje zaparcia a drżąca powieka czy nadmierne skurcze mięśni świadczą o niedoborze magnezu.

Tym „karmią nas” masowe środki przekazu.

 

Rynek pełen jest różnorodnych suplementów. Natomiast pamiętajmy, że suplement diety dużo łatwiej wprowadzić na rynek sprzedaży i nie jest badany tak jak inny produkt w aptece np.: lek. Nie jest on w stanie zastąpić składników odżywczych naturalnie występujących w organicznych owocach i warzywach!

Po pierwsze musimy upewnić się, jakiego składnika nam brakuje.. po drugie znaleźć najlepiej przyswajalną i najbardziej naturalną jego formę.

Niekiedy wystarczy lekko zmienić dietę. Wyeliminować niektóre produkty i zastąpić je zdrowszymi, naturalnymi, a niedobory znikną. Nie zawsze należy uzupełnić brakujący składnik, lecz wyeliminować produkt który powoduje niedobór. Lecz to nie jest takie proste.. J

Niniejszy artykuł pomoże ocenić pierwsze, pojawiające się objawy niedoborów, najbardziej charakterystyczne dla poszczególnych witamin i składników mineralnych

WITAMINY

# rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina A = nazwa grupy związków – retinodiów.

Suchość oczu, szorstka skóra, alergie, łupież, wysypki skórne, utrata powonienia, kurza ślepota, suchość błon śluzowych ust, układu rozrodczego i oddechowego.

Rośliny zawierające chlorofil zawierają jednocześnie karoteny. Część z nich przekształcana jest do witaminy A, a część nie ulega przemianie ale pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Beta-karoten jest tylko jednym ze źródeł  witaminy A.

Mikroalgi, trawa pszeniczna, marchew, bataty, kapusta włoska, botwinka, szpinak, pietruszka, dynia, jarmuż, morele, brzoskwinie, melony.

*Dobroczynne właściwości ma wyłącznie beta-karoten pochodzenia naturalnego!

*Nie jesteśmy w stanie jej magazynować.

 

Witamina D = właściwie to HORMON. Jej niedobór przyczynia się do rozwoju poważnych chorób, których występowania nie wiążemy z jej brakiem tzw „cicha epidemia”. Nie jesteśmy w stanie jej magazynować.

Problemy ze snem, ogólne zmęczenie, trudności z koncentracją, spadek nastroju, stany depresyjne, bóle głowy, bóle stawów i mięśni, zaparcia lub biegunki, spadek odporności na infekcje.

Najlepszym źródłem jest ekspozycja słoneczna. Tłuste ryby i olej z wątroby dorsza są dobrym źródłem witaminy D3, lecz aby utrzymać jej prawidłowy poziom należałoby spożywać ich duże ilości. Nie znając dokładnie pochodzenia ryb dostarczamy wraz z nią duże ilości zanieczyszczeń w tym metali ciężkich..

Więcej: https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/suplementacja/witamina-slonca.html

 

Witamina E = rodzina związków o nazwie Tokoferole. Jedna z najsilniejszych antyoksydantów. Magazynowana może być w wielu narządach. Poprawia przyswajalność witaminy A, zaś selen wzmacnia jej działanie.

 

Przewlekłe zmęczenie, rozdrażnienie, osłabienie koncentracji, problemy z płodnością (spadek libido), endometrioza, wysoki poziom cholesterolu lub trój glicerydów, anemia, nadciśnienie, duża podatność na infekcje, wypadanie włosów, cellulit, zmarszczki, zaćma, objawy choroby niedokrwiennej serca.

Obficie występuje w nasionach słonecznika, migdałach i kiełkach pszenicy.

 

Witamina K = również grupa związków. Najlepiej poznaną jest witamina K1, odpowiedzialna za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Zaś niepozorna witamina K2 została pominięta mimo całkowicie innego mechanizmu działania niż K1, głównie wpływa ona na układ krążenia i układ kostny..

O witaminie K2 będziemy pisać w oddzielnym artykule już niebawem J

Krwotoki z nosa, łatwe powstawanie siniaków, krwawiące dziąsła, trudno gojące się rany, zaburzenia krzepliwości krwi, samoistne krwotoki, zbyt obfite miesiączkowanie.

Bogatym źródłem witaminy K1 są zielone warzywa liściaste (im więcej chlorofilu, tym więcej witaminy K1): szpinak, jarmuż, brukselka, brokuły, sałata, rzeżucha, kalafior.

 # rozpuszczalne w wodzie

Witamina C = KRÓLOWA WITAMIN !

Obecne normy witaminy C dotyczą wyłącznie poziomu, który zapobiega szkorbutowi. Jej norm nie da się dokładnie oszacować gdyż zapotrzebowanie na tę witaminę jest kwestią indywidualną, zmienia się w zależności od stanu fizjologicznego organizmu. Lekkie niedospanie lub zranienie się zwiększa już zapotrzebowanie na witaminę C. Pamiętajmy, że witamina C to nie tylko kwas askorbinowy lecz cały kompleks zbudowany z kwasu i bioflawonoidów. Naturalna jej forma występuje w surowych owocach i warzywach.

 Łatwe powstawanie siniaków, problemy z dziąsłami, krwawienia, bóle mięśni i stawów, suche włosy i łuszcząca się skóra, zmęczenie, obniżona odporność, zmiany nastroju, apatia, wolne gojenie się ran, problemy ze stawami (chrząstkami stawowymi), brak apetytu, zapalenie błony śluzowej żołądka, osłabienie naczyń włosowatych, mikrowylewy, zaburzenia wchłaniania niektórych składników mineralnych co prowadzi do niedoborów (np. żelaza – anemia)..

To tylko podstawowe objawy..

Każde zaburzenie homeostazy organizmu wymaga zwiększonej dawki witaminy C!

Dowodem na to jak ważna jest dla nas witamina C, jest jej powszechność występowania, każdy owoc czy warzywo zawiera ją nawet w niewielkich ilościach.

Króluje w jej zawartości owoc camu camu (5.000mg/100g), następna jest acerola (4.000mg/100g), śliwka kakadu, owoc dzikiej róży, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka, kiszona kapusta.

Więcej: https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/dieta/konkurs-swiateczny-19-12-2015.html

 

Ciąg dalszy nastąpi.. 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej