Wiosna w naszej roślinnej kuchni w pełni. Sezon botwinkowy rozpoczęty!
Promienie słońca wdzierają się przez nasze okna, wraz z dużą dawką codziennej energii !
Dzielimy się z Wami przepisem na pyszny wiosenny obiad: botwinka z mlekiem kokosowym i nasza ukochana wersja kotlecików z ciecierzycy, koniecznie z koperkiem!
1. Botwinka z mleczkiem kokosowym
Samo połączenie młodego buraka z kokosem wprawia człowieka w niezapomniane wrażenia smakowe. Podawana może być zarówno na ciepło jak i na zimno.
Mała ciekawostka: Czy boćwina i botwina to, to samo?
Otóż nie..! Sama nazwa różni się tylko jedną literką, wydawałoby się, że chodzi o to samo warzywo. Lecz botwina, jak doskonale wiemy, to młode buraczki ćwikłowe wraz z liśćmi, z której przygotowujemy pyszną wiosenną zupę. Boćwina zaś, zwana inaczej mangoldem/kapustą rzymską/burakiem szpinakowym, mimo pokrewieństwa z burakiem, częścią jadalną są tylko liście i ogonki.
Sama botwinka zaś jest polecana dla diabetyków ze względu na zawartość węglowodanów złożonych, odkwasza organizm, zawiera fitoestrogeny oraz cenne antyoksydanty wymiatające wolne rodniki z organizmu i korzystnie wpływające na układ krwionośny. Poza tym pobudzi apetyt i ukoi nerwy.
Składniki:
# 3 pęczki botwinki (buraki i liście)
# 2 puszki mleczka kokosowego
# 3 spore ziemniaki
# 2 marchewki
# 2 korzenie pietruszki
# ok. 1-1,5l bulionu warzywnego: por, seler, pietruszka, marchew, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, czosnek, pieprz czarny. Gotujemy na małym ogniu 0,5-1h.
# przyprawy: 5-6cm świeżego korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli (bez pestek), 2 łyżeczki mielonej kolendry i kuminu (kmin rzymski), sól himalajska, pieprz czarny mielony.
# olej kokosowy do podsmażenia imbiru i czosnku
# 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
`Gotowy bulion oddzielamy od warzyw.
`Imbir, czosnek i papryczkę chilli (bez pestek!) drobno siekamy i lekko podsmażamy w garnku na oleju kokosowym.
`Dokładnie umytą botwinkę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaczki, obieramy i kroimy na równe kawałki. Pokrojone w kostkę warzywa wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi przyprawami i dusimy aż warzywa zmiękną ale nie będą rozgotowane.
`Wlewamy gotowy bulion, mleczka kokosowe i doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
2. Ulubione kotleciki z cieciorki z koperkiem
Koperek – bez niego nie wyobrażamy sobie wielu potraw jak młodych ziemniaczków czy mizerii. To nie tylko piękny zapach, podniesienie walorów smakowych potrawy ale również działanie oczyszczające nerki, łagodziące nerwy i stres. Ponoć łyżka posiekanego koperku wymieszanego z ciepłą wodą jest w stanie szybko zlikwidować czkawkę. Przecież herbatka koperkowa świetnie łagodzi niemowlęce kolki J
Pamiętajmy aby podawać go tuż przed podaniem lub po ostygnięciu potrawy, gdyż wysoka temperatura niszczy jego cenne składniki odżywcze.
Składniki:
# 2 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej przez 12h w zimnej wodzie
# 3 cebule
# 6 ząbków czosnku
# sok z połówki cytryny
# pęczek koperku i/lub natki pietruszki
# mąka kukurydziana (1-2 łyżki w celu sklejenia masy)
# olej kokosowy
# przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny/kolorowy, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra (w zależności od ostrości jaką preferujemy).
Przygotowanie:
`Namoczoną ciecierzycę gotujemy w nowej wodzie aż będzie miękka.
`Cebulki i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, następnie na małej ilości oleju kokosowego lub bez oleju, zarumieniamy na patelni.
`Dobrze ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera/robota kuchennego, dodajemy cebulkę z czosnkiem z patelni, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Blenderujemy do momentu całkowitego rozdrobnienia się cieciorki.
`Przekładamy masę do miski, dodajemy mąkę i ewentualnie przyprawy. Ilość mąki powinna być taka, aby kotleciki łatwo formowały się w kuleczki, które następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.
`Gotowe kotleciki zarumieniamy z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub pieczemy.
Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty, marchwi, ogórka kiszonego, pestek słonecznika, czosnku i koperku oczywiście J
S M A C Z N E G O!
Przepis na tempeh z botwinką: https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/eko-przepisy/tempeh-z-botwinka.html
Zespół Farmy Świętokrzyskiej