Lato w pełni, więc trzeba się schłodzić. Jednak nie jest najlepszym rozwiązaniem jedzenie wyłącznie lodów i picie lemoniady! Aby było i smaczni i pożywnie mamy dziś dla Was przepis na chłodnik z pora i selera naciowego oraz pyszną tartę. Jednak zanim weźmiemy się za gotowanie, to przypomnijmy sobie co nieco o porze. Por należy do rodziny cebulowatych i razem z czosnkiem i cebulą dba o to, by każdej potrawie nadać wyrazu. Ale ważniejsze jest, że dba także o to by oczyszczać nasze naczynia krwionośne oraz cały organizm z toksyn czy pasożytów. Wśród występujących w nim pierwiastków na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość żelaza, ale także wapń, potas, fosfor, sód i siarkę. Obecne w nim witaminy to: C, A, E, B1, B2, B6, PP.
Chłodnik z pora
- 500 g pora (tylko biała część)
- 100 g selera naciowego
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków
- litr bulionu warzywnego
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu czarnego
- po ½ – ¾ łyżeczki czosnku granulowanego i gałki muszkatołowej
- 2 łyżki szczypiorku
Pora i selera kroimy w plastry, około 1 cm grubości i dusimy na oliwie 6-7 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę i dodajemy do podduszonych warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut, czasem mieszając. Następnie dokładamy śmietanę i przyprawy i miksujemy/ blendujemy. Odstawiamy do wystudzenia i następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Tarta z pora
Składniki na wypełnienie tarty:
- 400 g pora
- 200 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
- 150 g wędzonego tofu (jeśli ktoś jada mięso, może użyć boczku wędzonego) pokrojonego na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
- 4 jajka lub zamiennik
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Ciasto na tartę – nasz uniwersalny przepis znajdziecie w tym wpisie (klik).
Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, tofu kroimy na drobne kawałeczki i dokładamy do żółtego sera. Pora kroimy w talarki i gotujemy na parze. Do serów dodajemy śmietanę, jajka i przyprawy i miksujemy/ blendujemy. Na podpieczone ciasto od tarty rozkładamy krązki pora i zalewamy zmiksowaną masą. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 40 minut. Można podawać i na zimno i na ciepło.
Jeśli potrzebujecie więcej porowych inspiracji, to czekają na Was
A my czekamy na Wasze przepisy! A pory czekają na Was w sieci sklepów Lidl!