Ruszył nasz jesienny konkurs “Dyniowe smaki“. Żeby zachęcić Was do udziału, podrzucamy kilka inspiracji na potrawy z dyni. Eksperymentujcie, twórzcie własne przepisy, podzielcie się tymi, które królują w Waszej kuchni. Bawmy się przy tym dobrze. Nasz organizm będzie wdzięczny, bo przecież dynia ma w sobie tyle dobra!
Dyniowe smaki dla zdrowia i odporności
Spożywanie dyni stymuluje pracę układu immunologicznego. To wszystko za sprawa licznych witamin i minerałów, a szczególny ukłon należy się w stronę cynku. Jest on nie tylko ważny dla odporności. Jego niedobór negatywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Odgrywa także ważna rolę w naszym życiu umysłowym wzmacniając pamięć, ale i seksualnym – zapobiegając impotencji czy bezpłodności.
Dzięki dyni możemy też odtruć organizm – działanie moczopędne pomogą usunąć toksyny z organizmu. A jej pestki to doskonale remedium na pasożyty. Sporą ilość stanowi witamina A, która jest istotna m.in. dla zachowania dobrego wzroku. Ponadto znajdziemy tu także żelazo, magnez, wapń, oraz witaminę E oraz z grupy B.
Wypijmy tę dynię!
Które dyniowe smaki lubi bardziej? Te wytrawne czy zdecydowanie słodkie? Całe szczęście, że dynia jest tak uniwersalną rośliną, że możemy z powodzeniem upiec z nią pyszne babeczki, zrobić curry dyniowe i… na drugie śniadanie przygotować odżywczy napój! Próbowaliście?
Dyniowy koktajl – składniki:
- 250 g dyni Hokkaido (masa bez pestek)
- duże jabłko
- banan
- 1 łyżka miodu, wielokwiatowego
- po szczypcie mielonych: gałki muszkatołowej, mielonej i cynamonu
- 500 ml mleka sojowego/owsianego
Dynię kroimy na kawałki, wyjmujemy gniazda nasienne i pieczemy w temperaturze 220 stopnie przez 15 minut. Po tym, odstawiamy do ostudzenia i zdejmujemy skórkę. Jabłka i banany obieramy i kroimy na kawałki. Owoce, z wystudzoną dynią wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy miód, mleko, przyprawy i miksujemy na gładki koktajl. Przed spożyciem warto schłodzić w lodówce.
Dyniowe babeczki drożdżowe
- 500 g dyni Hokkaido
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7-8 suszonych pomidorów w oleju
- 60 g oleju z pomidorów
- 50 g oleju rzepakowego
- łyżeczka suszonego oregano
- 30 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej
- sól
Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki. Gotujemy przez kwadrans na parze i odstawiamy do przestudzenia i blindujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podduszamy z 20g oleju z pomidorów na patelni przez 4-5 minuty. dodajemy połowę ugotowanej dyni, odsączone i pokrojone suszone pomidory, oregano, łyżeczkę soli i pozostały olej po pomidorach. Dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy zaczyn na bułeczki: do miseczki wlewamy 250ml lekko ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki soli, olej rzepakowy i kilka łyżek mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy go pozostałej części mąki, dokładamy pozostałą część zwblendowanej dyni, dolewamy olej rzepakowy i wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je na stolnicy i i dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągły placek, nakładamy do niego łyżkę farszu dyniowego, zamykamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dajemy im jeszcze kwadrans na wyrośnięcie. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200°C. Zjadamy po wystudzeniu!
A teraz czekamy na Wasze inspiracje i życzymy wygranej w konkursie!