Widzieliście zapewne na naszym fanpage na facebooku Eko Farma Świętokrzyska, że bio papryka już dojrzała i wzięliśmy się za zbiory. Co to oznacza dla Was? Że możecie bez granic wymyślać z nią pyszne dania! A warto, bo pamiętacie, że papryka to bomba witaminowa? Zawiera w sobie witaminy: C, E oraz prowitaminę A oraz bioflawonoidy, które wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie krwi czy regulują jej ciśnienie. A duża zawartość błonnika wspiera perystaltykę jelit i przyspiesza proces usuwania toksyn z organizmu. 

Bio papryka na talerzu!

Dziś mamy dla Was makaron z papryką i serem (do wyboru: koi, tofu) oraz kolejną odsłonę faszerowanej papryki. Nie żałujcie też sobie papryki surowej, wtedy zawartość witamin i mikroelementów jest w niej największa i są lepiej przyswajalne. Śmiało krójcie w paski i podjadajcie. 🙂

Makaron z papryką i serem

  • 30 g płatków migdałowych
  • 200 g czerwonej papryki konserwowej, pieczonej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g sera koziego lub tofu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: po łyżeczce oregano i rozmarynu, po pół łyżeczki soli i  czarnego pieprzu, 2 szczypty chili
  • 300 g makaronu
  • 1 łyżka miodu, płynnego (opcjonalnie)
  • 500 ml wody

Paprykę podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ją ze śmietaną w dużym garnku (w którym będziemy gotować makaron). Następnie dodajemy wodę, oliwę i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu. Gotowe przekładamy na talerzu i posypujemy pokruszonym serem i płatkami migdałów, opcjonalnie można skropić miodem.

Papryka szoferowana komosą ryżową i soczewicą

  • 1500 g wody
  • 120 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 4 papryki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • czarny pieprz, mielony
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 40 g ziaren słonecznika

Soczewicę i komosę ryżową gotujemy przez kwadrans na parze. W tym czasie papryki kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podduszamy 3-4 minuty na oliwie w głębokiem patelni. Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebulki z czosnkiem i dusimy kolejne 6-7 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, sosu sojowy i doprawiamy. Wszystko gotujemy kilka minut. Następnie dosypujemy ugotowaną komosę z soczewicę oraz ziarna słonecznika i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy papryki i pieczemy je przez 40-45 minut w temperaturze 220 stopni.

Jeśli szukacie dodatkowych inspiracji , to bio papryka poleca się w tych przepisach:

Smacznego!