Mleczko kokosowe, tapioka, wiśnie, daktyle
Kompozycji na roślinny deser jest mnóstwo, zabawa przy tym jest ogromna, w kółko odkrywamy coś nowego J
Nasze podniebienia są już mocno rozpieszczone J
Znacie Tapiokę?
Już wspominaliśmy o niej na naszym funpage na stronie facebook-owej. Może już z nią mieliście do czynienia bądź regularnie przygotowujecie z niej desery ?
Na naszej stronie (dość podobny) znajduje się przepis na pudding z nasion chia https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/eko-przepisy/pudding-chia.html, zdecydowanie nasiona chia przewyższają wartością odżywczą tapiokę, do przygotowania deseru wystarczy je tylko namoczyć, zaś tapioka jest typowo regionalnym, w Polsce jeszcze bardzo mało znanym produktem, bardzo ciekawym i oryginalnym.., który musimy po namoczeniu ugotować.
Kilka słów o samej tapioce..
Tapioka jest produktem skrobiowym otrzymywanym z bulw manioku, rośliny korzeniowej rosnącej w gorącym klimacie.
Coś podobnego do naszych ziemniaczków J
Głównie pozyskuje się z niego mąkę, która stosowana jest jako substancja zagęszczająca sosy i zupy, nie nadając żadnego smaku.. również do wypieków ciast i ciasteczek, nie zawiera glutenu, nie uczula.
Mączny puder skrobiowy formuje się w różnorakie kształty, który znalazł zastosowanie w kuchni do przyrządzania budyniów i innych deserów.
Nie nadaje żadnego smaku stąd możemy nadać jej „swój” smak. Dlatego do gotującej tapioki w mleczku kokosowym dodajemy wanilię i ksylitol (cukier o charakterze chemicznym – alkoholu) oraz odrobinkę soli himalajskiej.
Bardzo prosty w przygotowaniu i robiący wrażenie nie tylko swoim wyglądem, smakiem i oryginalną konsystencją deser, możemy przyrządzać na wiele sposobów, my wykorzystaliśmy sezonowe owoce wiśni, które nadają idealny kontrast smakowy. Słodką kokosowo-waniliową tapiokę równoważą mocno kwaśne wiśnie. Jeśli same wiśnie są za kwaśne dla nas możemy dodać namoczone i zmiksowane daktyle. Obecnie sezon na owoce leśne w pełni stąd kombinacji jest naprawdę dużo. Jedną z najbardziej popularnych wersji jest opcja z dodatkiem gorzkiej czekolady i bananów (uwaga w przypadku alergików!).
Wiśnie zaś mimo swojej kwasowości są zasadotwórcze, oczyszczają organizm, a zawarte w nich bioflawonoidy wzmocnią nasz system odpornościowy.
Warto obficie korzystać z każdego sezonowego owocu i warzywa w naszym kraju (!)
Składniki:
(Na 2 słoiczki deseru)
# puszka mleczka kokosowego
# ¼ szklanki tapioki
# 2 łyżki słodu (ksylitol)
# szczypta soli himalajskiej
# odrobinka wanilii
# 250g wydrylowanych wiśni
# 2 garście daktyli
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe wlewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę i pozastawiamy na minimum 1 godzinę, możemy również na noc w lodówce.
Suszone daktyle moczymy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut.
Do namoczonej tapioki dodajemy cukier, sól i wanilię i gotujemy ok. 15 minut (jeśli moczyliśmy całą noc tapioka zdecydowanie szybciej się ugotuje). Tapioka jest gotowa gdy kuleczki stają się przezroczyste!
Umyte i wydrylowane wiśnie blenderujemy same lub z daktylami (w zależności czy chcemy mieć dwie, różne warstwy: wiśniowa i daktylowa czy jedną: daktylowo-wiśniową).
Ciepłą ugotowaną tapiokę wlewamy do słoiczków, następnie nakładamy warstwę daktylową, znowu tapiokę i warstwę wiśniową. (Kolejność warstw jak najbardziej dowolna wg własnego uznania, wiśniowa jest zdecydowanie rzadsza i po nałożeniu tapioki na niej granice warstw rozmyją się. Wszystko zależy od efektu jaki chcemy uzyskać !)
S M A C Z N E G O !!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej