Żurek bezglutenowy, wegański
Specjał kuchni polskiej, jeden z pierwszych zup, które goszczą do dziś na naszych stołach
Świąteczny czas jest okresem kulinarnych zmagań dla wszystkich nie spożywających glutenu lub produktów pochodzenia zwierzęcego, znacznie bardziej z tego drugiego powodu 🙂 Stąd powstał najpierw przepis na zakwas domowy bezglutenowy, który znajdziecie tutaj a następnie przepis na żur bezglutenowy. Użyłam do zakwasu mąki gryczanej ale mimo tego żurek ma delikatny, łagodny smak. Pobudził podniebienie nie tylko roślinożerców.
Żur w Wielkanoc to pozycja obowiązkowa!
Składniki:
`bulion:
2,5l wody
4 marchewki
1 duży seler
2 pietruszki
pół pora (zielone części)
2 cebule
4 obrane ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
2 goździki
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka lubczyku
1-2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soli himalajskiej
`pozostałe
zakwas gryczany z przepisu
2-3 ziemniaki
10 grzybów suszonych shitake do kupienia tutaj
3 łyżeczki tartego chrzanu
łyżka suszonego majeranku
sól himalajska i czarny mielony pieprz
opcjonalnie: wędzona papryka, tofu
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i goździki wraz z ziarnami pieprzu. Delikatnie podsmażamy przez chwilę. Wrzucamy resztę warzyw umytych, ewentualnie obranych i pokrojonych. Zalewamy wszystko wodą wsypujemy sól, lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu ale cały czas lekko „bulgotało” pod przykryciem ponad godzinę.
W tym czasie umyć i obrać ziemniaki, następnie pokroić w większą kostkę.
Gdy bulion będzie gotowy, przecedzamy przez sito do garnka. Stawiamy z powrotem na gaz, wrzucamy grzyby shitake i ziemniaki. Chwilkę gotujemy. Następnie delikatnie wlewamy zakwas w takiej ilości aby żurek nie był za kwaśny. Pod koniec dodajemy chrzan, majeranek, sól i pieprz. Próbujemy, ewentualnie dodajemy większą ilość przypraw. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Zespół Farmy Świętokrzyskiej