Morwa – drzewo często spotykane w parkach czy na skwerach, nie cieszy się dużą popularnością. Z prostej przyczyny: większość z nas po prostu nie wie, jakim one są skarbem przyrody. Drzewa sięgające nawet 10 metrów mogą mieć białe, różowe, czerwone lub czarne owoce przypominające jeżyny. Medycyna chińska, w której morwa cieszy się uznaniem już od XXX w p.n.e., wykorzystuje nie tylko owoce, ale także liście czy korę drzewa.

Morwa stanowi pożywienie dla gąsienic jedwabnika i właśnie w taki sposób, razem z tymi zwierzaczkami, trafiła do Europy około 1000 lat temu.

W jaki sposób morwa może wpłynąć na nasze zdrowie?

Owoce morwy są bogatym źródłem flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, pomagających usunąć z organizmu wolne rodniki (niszczycielskie, niesparowane atomy tlenu), które w najgorszym wypadku mogą doprowadzić do rozwinięcia się w organizmie nowotworu. Innymi słowy flawonoidy wspomagają oczyszczanie organizmu i wspierają układ odpornościowy. Dzięki temu są także świetnym środkiem na przeziębienia czy infekcje.

Od wieków medycyna chińska traktuje owoce morwy jako naturalny sposób oczyszczania organizmu, m.in. dlatego, że mają właściwości moczopędne. Innym zastosowaniem jest poprawa pracy jelit – a to za sprawą pektyn oraz garbników. Można także je polecić osobom z wrzodami żołądka.

Owoce morwy znajdziemy pod drzewami, gdyż jak dojrzeją, to same z nich spadają. Warto szukać od połowy lipca. Stanowią ciekawy komponent kompotów, dżemów, syropów czy likierów.

Liście morwy są tak samo wysoce odżywcze jak owoce. Obok flawonoidów znajdziemy w nich kwas foliowy, beta karoten oraz witaminy: C, D, E oraz z grupy B. Są także źródłem niektórych aminokwasów egzogennych (tryptofan, lizyna, metionina, treonina, leucyna). Prozdrowotne właściwości liści to:

  • obniżanie ciśnienia krwi
  • wspomaganie pracy serca
  • przeciwdziałania miażdżycy
  • pozytywne działanie na układ nerwowy

Jednak morwa jest najbardziej znana z tego, że jej liście zawierają związki spowalniające i hamujące działanie enzymów w jelicie, odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do prostych. Oznacza to, że jest to wyśmienity, naturalny produkt dla cukrzyków, gdyż powoduje powolny wzrost i spadek glukozy we krwi. Jednak absolutnie nie stanowi to magicznego leku, który „rozgrzeszy” tabliczkę czekolady. Suszone liście morwy idealnie nadają się do zaparzenia jako herbatka.

Stosowanie morwy także wpływa korzystnie na objawy niedoboru krwi jak anemia, na zaparcia powstałe z powodu braku płynów organicznych. Jej zastosowanie wykorzystuje się także w leczeniu wrzodów żołądka, suchego kaszlu czy zmniejszonej ruchomości stawów.