Latem cieszymy się z obfitości sezonowych warzyw i owoców. Natura dobrze to wymyśliła, abyśmy przed jesienią i zimą wzmocnili organizmy dużą dawką witamin, antyoksydantów czy minerałów. W większości z nas lubimy sięgać po owoce i warzywa w nieprzetworzonej formie. Jednak chcemy się z Wami podzielić pomysłami na owocowe desery, które będziecie mogli też przygotować z owoców, które zamrozicie. Krótki przewodni o mrożeniu owoców znajdziecie w tym wpisie (klik).
Sezonowe owoce – co nam wskoczy na talerz
Lipiec i sierpień obfitują w mnóstwo owoców. Choć prym wiodą jagody, porzeczki, wiśnie, borówki i maliny, to warto też pamiętać o brzoskwiniach, morelach czy agreście. Jagody są dobrym źródłem błonnik i antyoksydantów. Maliny i agrest kochamy za witamy C i E oraz wapń i fosfor. Brzoskwinie natomiast są jednym z owoców, które w sporej ilości zawierają żelazo. Macie wątpliwości, że warto po nie sięgać?
Desery – tarta, lody i mus owocowy
Tarta z owocami i kremem budyniowym. Można przygotować o każdej porze roku, posypując także mrożonymi owocami. Ale dziś sięgamy po świeże borówki i maliny i wszystko, co znajdziecie w ogródku.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej lub krupczatki
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki zmielonego ksylitolu/ cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 140g zmielonego ksylitolu
- 150g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 150g miękkiego masła
Owoce do posypania – maliny, borówki, jagody, porzeczki, agrest
Przygotowania ciasta zaczynamy od masy budyniowej. W garnku gotujemy 500ml mleka. Pozostałe mleko razem z mąką, cukrem, budyniem, żółtkami i jajkiem mieszamy w misce. Powstałą masę wlewamy do ugotowanego mleka, cały czas mieszając i gotując dalej na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy już masa będzie zimna, ucieramy masło na puch i dodajemy stopniowo, łyka po łyżce wystudzony budyń i miksujemy.
Kruche ciasto:
Przesianą mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, zimnym masłem i żółtkiem i wszystko siekamy i następnie dodajemy zimną wodę i zagniatamy na płaskie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 35-40 minut. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gdy przestygnie nakładamy na nie masę budyniowa i obficie posypujemy świeżymi owocami.
Domowe desery lodowe
Przygotowanie lodów w domu jest banalnie proste. Możemy zrobić je ze świeżych owoców lub z mrożonych. My najczęściej robimy z mrożonych, żeby nie czekać kilu godzin, nim świeże owoce skuje lód. Jeśli przyrządzicie ze świeżych, do dajcie im 5-6 godzin, aby stężały. Jak zrobić takie lody?
Potrzebujemy 2 dojrzałe banany – uwielbiam kupować na przecenie wręcz przejrzałe banany, kroję je w plastry i mrożę w pudełku. I póżniej tylko wyjmuję i wrzucam do blendera. Dorzucam jeszcze łyżkę miodu ewentualnie 2 łyżki zmielonego ksylitolu. I następnie owoce. Zwykle jest to szklanka wiśni, malin, truskawek czy jagód – w zależności na co mamy ochotę. Wszystko razem dokładnie blendujemy i gotowe! Można zaszaleć i zrobić sobie bitą śmietanę do tego, czy zjeść z domową tartą albo innym ulubionym ciastem.
Ciekawym patentem na wykorzystanie owoców jest robinie owocowych kostek lodowych. Do pojemniczka na lód wrzucamy po 1-2 kulki owocowe, np. borówki, maliny, wkrapiamy do każdej po kilka kropli soku z cytryny, limonki czy pomarańczy. zalewamy wodą i mrozimy. Gdy najdzie nas ochota na lemoniadę domową, owocowe kostki sprawdzą się doskonale.