Probiotyki

Zapewne, większość z nas kojarzy tą nazwę z dobrymi bakteriami, które zasiedlają nasze jelita. W obecnym świecie, przy bardzo wysokim spożyciu antybiotyków i innych lekarstw, syntetycznych substancji, jesteśmy przytłaczaniu reklamami wszelkiego rodzaju preparatów probiotycznych.

Każdy z nas, kto miał przyjemność zażywać jakikolwiek antybiotyk, jednocześnie przyjmował probiotyki. Anty-Bio jak sama nazwa wskazuje anti-przeciw, bios-życie to preparaty stosowane w zakażeniach bakteryjnych, zabijając bakterie chorobotwórcze, niszczą również cennych mieszkańców naszego przewodu pokarmowego..

Ale od początku..

Slogan reklamowy „70% odporności pochodzi z naszych jelit” jest jak najbardziej trafny. To jelito jest naszą pierwszą barierą ochronną dla bakterii chorobotwórczych, grzybów i szkodliwych substancji mogących znaleźć się w naszych jelitach z pożywienia. Dlatego, tak bardzo istotny jest stan naszych jelit. Jest co ochraniać – powierzchnia jelit wraz z kosmkami jelitowymi wynosi od 200 do 400m2. W fałdach jelita powstaje prawie 75% wszystkich komórek odpornościowych, to właśnie od nich zależy funkcjonowanie układu immunologicznego. Biliony mikrobów (szacowana masa 1,5-2kg), będące przedstawicielami kilkuset gatunków, zasiedlają zdrową błonę śluzową jelit. Każdy ma swoją rolę, żyjąc ze sobą w równowadze.

„Jak powiedział podczas inauguracji spotkania w Evian prof. Jeremy K. Nicholson z Imperial College w Londynie, badania ostatnich lat dowodzą, że zaburzenia w składzie bakterii jelitowych mogą przyczyniać się do rozwoju wielu poważnych schorzeń – nie tylko układu pokarmowego, ale też chorób metabolicznych, jak otyłość i cukrzyca typu 2, alergii i astmy, chorób autoimmunizacyjnych i zapalnych (w tym choroby Leśniowskiego-Crohna, czyli zapalnej choroby jelita o niejasnej do końca przyczynie – red) oraz zaburzeń neurologicznych, a nawet psychicznych, jak autyzm.”

Funkcja obronna mikroflory jelitowej opiera się na 3 mechanizmach:

Pożyteczne bakterie

  • konkurują ze szkodliwymi o składniki odżywcze, o receptory zlokalizowane w ścianie błony śluzowej jelita oraz powodują niekorzystne warunki do zasiedlenia mikroflory patogennej (niskie pH)
  • tworzą barierę ochronną przed wnikaniem szkodliwych substancji do krwiobiegu
  • zapewniają odpowiednią odpowiedź komórkową układu immunologicznego. W przypadku wtargnięcia patogenu, jest on inaktywowany i usuwany z organizmu. Intruzem jest nie tylko patogenna bakteria ale również antygeny pochodzące z żywności.

Zaburzenie równowagi flory jelitowej doprowadza do zniszczenia bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium a wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych (Clostridium, Enterococcus).

Probiotykami określamy bakterie kwasu mlekowego, żywe organizmy, wywierające korzystny wpływ na stan zdrowia gospodarza. Spotkać je można w fermentowanych produktach.

Warto przytoczyć pojęcia „Prebiotyki” i „Synbiotyki”.

Prebiotykami nazywany nieprzyswajalne części roślin tzw. włókna roślinne, wchodzące w skład błonnika pokarmowego. Stymulują one wzrost i aktywność mikroorganizmów flory jelitowej (Lactobaccillus, Bifidobacterium). Występują naturalnie np. w cebuli, ziemniakach, bananach, cykorii, porach. Mogą być dodatkiem do żywności.

Synbiotyki są połączeniem prebiotyków z probiotykami.

W celu udowodnienia leczniczego działania probiotyków, niezbędna są badania. Dotychczasowe prace naukowe wykazały, że prawidłowa mikroflora jelitowa reguluje procesy trawienia, pomaga w zaparciach i biegunkach, wpływa na przyswajanie substancji odżywczych oraz na funkcjonowanie systemu odpornościowego oraz obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Dlatego, niezwykle ważne jest codzienne dostarczenie naturalnych probiotyków. Będąc na odpowiedniej diecie, dostarczamy wystarczającą ilość prebiotyków. Natomiast najlepszym źródłem probiotyków są produkty fermentowane NIEPASTERYZOWANE.  

Tysiące lat temu ludzkość już opanowania sztukę fermentacji. Powstający w tym procesie kwas mlekowy – odegrał rolę naturalnego konserwantu, odstraszającego bakterie chorobotwórcze. Bułgarscy chłopi, znani z długowieczności, regularnie spożywali jogurt.

Pomimo medycznego postępu, wiedza na temat dobroczynnych bakterii, jakoś szczególnie nie posunęła się do przodu. Przysłonięte antybiotykami, cenne bakterie, stały się obecnie obiektem intensywnych badań naukowych. Być może za kilka lat dowiemy się wielu ciekawych i cennych informacji na ich temat.

Pewne jest jedno kiszone warzywa, soki z kiszonych warzyw są bardzo cenne i niezbędne w diecie każdego z nas. Szczególnie w dzisiejszym świecie, gdzie tak wiele czynników zaburza równowagę naszej flory jelitowej.

Jelita noworodka są całkowicie sterylne. Dopiero w trakcie naturalnego porodu kolonizują się w nich bakterie z pochwy matki. Dlatego, jeśli tylko nie ma przeciwwskazań, bardzo istotny jest naturalny poród. 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze