Likier kawowy

Świeżo parzone espresso, mleczko kokosowe w nieco mocniejszym wydaniu !

Samo połączenie kawy z kokosem jest dosłownie obłędne, polecamy je przede wszystkim w domowej produkcji lodów.

Odnośnie alkoholu, praktycznie go nie spożywamy. Dlaczego?

Przy zmianie trybu życia, zmianie sposobu odżywiania się na najmniej przetworzone, ekologiczne pożywienie, zwyczajnie nie odczuwa się chęci na procentowe trunki tak jak wyglądało to wcześniej przy tradycyjnej diecie. Nie musimy się specjalnie ograniczać ani cierpieć z tego powodu, to przyszło „tak po prostu”. Gdy już napatoczy się taka okazja, wypicia kilka lampek wina czy większa uroczystość, skutki wypicia alkoholu są zdecydowanie bardziej odczuwalne.. co dodatkowo zniechęca nas do następnej okazji

Wiemy doskonale, że w żadnej kwestii nie powinniśmy przesadzać.. a tym bardziej stawiać sobie granic, które będą powodować nasze „męki”, zniewolenie, nieszczęście i niezadowolenie..

Starajmy się na co dzień robić to, co kochamy

Wiemy doskonale również jaki wpływ na nasze zdrowie ma substancja chemiczna jaką jest Etanol, lecz mimo tak ogromnej świadomości jest tak popularny !

Zatem, często gościmy się w różnych miejscach, uczęszczamy na przeróżne imprezy i spotkania gdzie nieraz nieodłącznym elementem jest właśnie alkohol. Coraz bardziej popularne stają się imprezy bezalkoholowe oraz coraz częściej na alkoholowych imprezach, sam alkohol stanie się ubogaceniem smakowym i jakościowym..

Dobrej jakości wino, piwo z regionalnego browaru czy domowe alkohole stają się coraz bardziej popularną alternatywą tradycyjnej 40% czy klasycznych sklepowych piw znanych marek.. choć zawsze znajdą się zwolennicy tradycyjnej wersji

Krótki wstęp za nami, nie chcemy w żaden sposób nikomu nic narzucać, zwyczajnie chcemy się podzielić cudownym, zdrowym (w porównaniu z tym co oferują nam rynek spożywczy) trunkiem jakim jest likier kawowy.

Tradycyjnie likier zawiera głównie cukier, który znajduje się na pierwszej lub drugiej pozycji w składzie, śmietankę, żółtka jaj, stabilizatory i substancje korygujące smak i zapach. Wszystkie te składniki są szkodliwe lub są silnymi alergenami.

Przyznam się, że poczęstowana w gościach kawą z pysznym likierem byłam zaskoczona „jakie to jest pyszne!”, wykrzyknęłam w sercu „po prostu cudowne!”

Wróciwszy poszukiwałam w sieci (jak zawsze J) zdrowej alternatywy.. długo nie musiałam szukać, prosta w wykonaniu, zdrowa wersja szybko trafiła w moje oko. Za tym poszły czyny z lekką modyfikacją przepisu i o to jest !

Pierwsza partia na próbę i o dziwo wyszło dobre! Nawet moja najbliższa rodzina, która nie pija alkoholu praktycznie wcale, stwierdziła (żartując), że przy takich pysznych alkoholach można popaść w lekkie przyzwyczajenie!

Kawa z likierem?

Lody z likierem?

– Czemu nie!

Wiele osób nie znosi kawy, wiele kawę kojarzy z kawą rozpuszczalną, a część nie znosi pić kawy ale uwielbia jej zapach!

To świetna opcja dla:

  • osób nie pijących zbyt dużo alkoholu,
  • nie lubiących mocnych trunków,
  • dla alergików,
  • osób, które muszą z diety wyeliminować składniki alergenne, które są głównymi składnikami tradycyjnych likierów i muszą siłą rzeczy ich unikać a lubiły wcześniej słodkie alkoholowe tego typu trunki,
  • dla osób, które z różnych względów nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • dla osób niemogących spożywać glutenu,
  • dla wszystkich kochających kawę z kokosem w lekko mocniejszej formie!

Dla tych, którzy lubią delektować się malutkimi porcjami słodkiego, gęstego likieru.. rozkoszować się jego smakiem na czubku języka..

Przygotowanie jest naprawdę banalne, zajmie nam ok. 10-15 minut

Składniki:

na 1 litr likieru:

  • # 2 puszki mleczka kokosowego
  • # 1, 5 szklanki mocnego espresso
  • # 100-200ml wódki
  • # 7 łyżek ksylitolu/erytrolu
  • # 2 szczypty soli himalajskiej
  • # opcjonalnie: jedna laska wanilii

 

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy z ognia.

Parzymy espresso (kawę czarną).

Odmierzamy 100 lub 200ml wódki. Jeśli lubimy bardzo lekki likier proponujemy 100ml. 200ml wódki jeśli lubimy taki średnio mocny, natomiast ok. 300ml jeśli chcemy wyraźnie czuć w likierze alkohol. Proponujemy dodać 100ml i próbując dodawać kolejne małe porcje po 50ml. Wtedy znajdziemy optymalną dla nas moc likieru.

Wlewamy kawę, mieszamy i przelewamy do butelek, pozostawiamy do ostygnięcia.

Przechowujemy w lodówce. Likier po schłodzeniu jest gęstszy i zdecydowanie lepiej smakuje!

Pijemy sam, częstując nim naszych gości.. dodajemy do kawy lub polewamy nim lody!

 

UWAGA! Grozi uzależnieniem!

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze