Sezon na truskawki i rabarbar rozpoczęty!

Może pogoda nas nie rozpieszcza, ale nie da się zaprzeczyć, że pierwsze truskawki i rabarbar już za nami, a sporo jeszcze przed nami! Jesteśmy fanami jedzenia wszystkiego co się da na surowo, naturalnie, ale umówmy się… nawet wprawiony truskawkożerca czasem chciałby jakiejś odmiany w serwowaniu truskawek!

Pyszne bułeczki z truskawkami i rabarbarem

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka letniej wody
  • jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżką cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Gdy rozczyn rośnie, rozpuszczamy masło i studzimy. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy masło i rozczyn. wyrabiamy i odstawiamy na godzinę, niech rośnie!

A w tym czasie my blendujemy 400 g serka mascarpone lub ricotta, z żółtkiem i 2-3 łyżkami cukru/ ksylitolu. I kropimy truskawki i rabarbar na kawałki. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy go na 12 części i formujemy kule, a ich środek wgniatamy, by powstało zagłębienie. Do dołeczka wkładamy masę serową i dodajemy pokrojone tryskawki i rabarbar. Pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, kto lubi, może polać lukrem. Nasz bułeczki były tak pyszne, że nawet kot podjadał!