Moc czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana w kuchni również czarnym kminkiem. Niezwykła roślina posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy!

Jest rośliną Biblijną, w Egipcie stosowana była już kilka tysięcy lat temu.

„Panaceum na wszystko oprócz śmierci!!!.” Tak zwane „ziarno błogosławieństwa” czy „złoto faraonów”.

Dziś jej działanie poparte jest wieloma badaniami naukowymi.

Czym zasłużyła sobie na takie określenie?

Nasionka są skarbnicą związków biologicznie czynnych, które pojawiają się w miejscu stanu zapalnego i wszędzie tam gdzie niedomaga układ immunologiczny.

Zacznijmy od samego składu nasion czarnuszki

Mniej więcej 30% stanowią różnorodne kwasy tłuszczowe: najwięcej kwas linolowy, poza tym kwas alfa-linolenowy, kwas eikozadienowy i inne. Zawierają również fosfolipidy i fitosterole oraz flawonoidy i saponiny. Posiadają rzadko występujące w świecie roślin alkaloidy tj: nigellinę, nigellidynę i nigellicynę oraz w niewielkiej ilości olejek eteryczny m.in. tymochinon, limonen, karwon, karwakrol. Z witamin występują: witamina A (karotenoidy), wit. E (tokoferole), witaminy z grupy B: B1, B3, B6, B7 i związki mineralne tj: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Działanie:

# Przeciwbakteryjne/ Przeciwgrzybiczne/ Przeciwwirusowe/ Przeciwpasożytnicze

Za te działania odpowiada najprawdopodobniej tymochinon (jeden ze składników olejku eterycznego). Badanie wykazało zahamowanie wzrostu patogenów w 10-dniowej kuracji czarnuszką. Bardzo istotną informacją jest jej skuteczność w likwidowaniu Candida albicans (nalewka skuteczniejsza od naparu) i MRSA (gronkowca złocistego opornego na metycylinę). Olej z czarnuszki okazał się skuteczny w dziecięcej tasiemczycy, w zakażeniu przywrą, owsicy, a nawet w zakażeniu włośniem krętym.

# Przeciwalergiczne/ Przeciwastmatyczne

Regularnie przyjmowanie oleju z czarnuszki u alergików znacznie łagodzi jej symptomy. U astmatyków poprawia wydolność oddechową, zmniejsza świst oddechowy, przez co może wpłynąć na zmniejszenie dawek stosowanych farmaceutyków. Hamuje również wydzielanie histaminy, która kurczy oskrzela.

# Immunostymulująco

Związki zawarte w nasionach czarnuszki wzmacniają układ odpornościowy poprzez pobudzenie syntezy interferonu oraz wzrost ilości limfocytów i makrofagów, komórek obronnych naszego organizmu.

# Cytotoksyczne/ Przeciwnowotworowe

Działa silnie antyutleniająco, wywołuje apoptozę komórek rakowych (naturalną zaprogramowaną śmierć komórki). Nie uszkadzając przy tym komórek zdrowych. Hamuje angiogenezę (proces powstawania naczyń włosowatych) i metastazę (przerzut komórek nowotworowych). W przeprowadzonych badaniach na zwierzętach wykazano działanie hamujące rozwój raka jelita grubego bez zauważalnych skutków ubocznych.

# Przeciwanemiczne

Regularne stosowanie oleju podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów. Może pomóc w walce z anemią bez potrzeby łykania żelaza w tabletkach.

# Przeciwcukrzycowe

Obniża poziom glukozy we krwi na czczo oraz działa regeneracyjnie na trzustkę. W przypadku cukrzycy typu 2 (tej „uleczalnej”, tzw. nabytej) już „dwa gramy nasionek dziennie powodowały zmniejszenie glukozy we krwi na czczo, zmniejszenie oporności na insulinę, zwiększone działanie beta-komórek trzustki i zmniejszenie stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c) u ludzi”.

# Przeciwzapalne

Bardzo silnie działanie antyoksydacyjne czarnuszki pomoże w każdej chorobie autoimmunologicznej, zmniejszając jej objawy oraz w infekcjach dróg oddechowych. Wykazuje również działanie przeciwbólowe. Może być stosowana przy bólach głowy, stawów i zębów.

# Na nadciśnienie

Jest wiele roślin obniżających ciśnienie krwi. Czarnuszka jest jedną z nich. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, zapobiega zakrzepom i zatorom ale również obniża poziom homocysteiny odpowiedzialnej za tworzenie się płytki miażdżycowej w ścianach naczyń. Przy łagodnym nadciśnieniu, stosowanie 100 – 200mg ekstraktu z nasion czarnuszki, 2x dziennie przez 2 miesiące skutkowało obniżeniem ciśnienia.

# Chroni przed skutkami promieniowania

W Polsce stosuje się oficjalnie wyłącznie chemio- i radioterapię w leczeniu nowotworów oprócz chirurgicznego usunięcia komórek rakowych. Czarnuszka w przypadku radioterapii chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania jonizującego.

# Chroni przed tworzeniem się kamieni nerkowych

Poprzez obniżenie stężenia szczawianów w moczu. Wykazuje działanie nefroprotekcyjne przez utrudnienie formowania się kamieni. Ochrania również komórki wątrobowe (hepatocyty) odpowiedzialne głównie za detoksykację ksenobiotyków (substancji obcych).

# Eradykacja (zwalczanie) H. pylori

Wykazuje działanie przeciwwrzodowe. Obok lukrecji DGL, czarnuszka wykazuje wysoką skuteczność w likwidacji tej bakterii. Również zwiększa ilość mucyny, ochronnej glikoproteiny w błonie śluzowej żołądka. Może przynieść ulgę przy wystąpieniu objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, przy tzw zgadze, pieczeniu.

# Na zmiany skórne i włosy

Skuteczny i stosowany w trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry (AZS), grzybicy skóry, wysypkach, zmianach na podłożu bakteryjnym, oparzeń słonecznych. Jeśli chodzi o skórę głowy i włosy, przeciwdziała ona łysieniu, zapobiega wypadaniu włosów, pozwala pozbyć się łupieżu, likwiduje świąd, pobudza porost włosów. Zastosowana również zewnętrznie na skórę przyśpieszy gojenie się ran (owrzodzeń, zmian ropnych i skaleczeń).

# Koi układ nerwowy

Wykazuje działanie uspokajające, przeciwlękowe i antydepresyjne oraz adaptogenne, co oznacza zwiększenie naszej kondycji psychicznej, samopoczucia i odporności na stres. Od dawna znane jest działanie przeciwdrgawkowe czarnuszki, stosowane w napadach epilepsji i chorobie Parkinsona.

# Miesiączkowanie/ Laktacja

Reguluję cykl menstruacyjny i wspomaga laktację. U mężczyzn zaś naturalnie podnosi poziom testosteronu.

Zastosowanie:

# w kuchni

Zapewne poznaliście czarnuszkę jako przyprawę, głównie jako posypkę na chleb, ciasta, do zup, sałatek czy przy wyrobie domowego sera i wina. Zmielona idealnie zastąpi pieprz, szczególnie dla osób z dolegliwościami żołądkowymi.

# w postaci naparu

Łyżkę nasionek zalewamy wodą, następnie parzymy ok. 20minut, odcedzamy i ewentualnie słodzimy miodem po przestudzeniu. Napar możemy stosować zewnętrznie na zmiany chorobowe skóry, na włosy oraz wewnętrznie: pół szklanki naparu/2-3x dziennie.

# w postaci oleju (tłoczony na zimno)

Zewnętrznie na skórę, włosy oraz wewnętrznie łyżeczka/2-3x dziennie.

# w postaci nalewki

Pół szklanki zmielonej czarnuszki zalewamy szklanką alkoholu 40% i odstawiamy na minimum tydzień, przefiltrowujemy, stosujemy wewnętrznie lub zewnętrznie.

# nasionka + miód

Łyżeczka zmielonych nasion z łyżką miodu, ucieramy na papkę. Łagodzi ból gardła, działa wykrztuśne i wspomagająco w przeziębieniach i infekcjach.

# w kosmetyce

Lekko zmielone nasionka możemy stosować z miodem w celu peelingu ciała i skóry twarzy. Również jako maseczkę na twarz w celach pielęgnacyjnych.

 

Może to wszystko brzmieć nieco absurdalnie…

Sama wykorzystuje jej właściwości przy infekcjach wirusowych czy bakteryjnych, natomiast gdy poznałam jej wszystkie właściwości byłam zszokowana mocą tej jednej, skromnej roślinki!

Jest dosłownie na „wszystko oprócz śmierci!”.

Moc roślin dowodzi, że na każdą chorobę znajduje się lekarstwo w naturze.

Kolejnym dowodem na to jest fakt, iż cała medycyna konwencjonalna powstała na medycynie naturalnej…

Przeciwwskazania:

Właściwie ich brak, jedynie kobiety ciężarne i karmiące powinny skonsultować stosowanie z lekarzem. Jak z każdym lekiem naturalnym zaleca się krótkie przerwy w stosowaniu.

Przechowywanie oleju z czarnuszki:

Optymalnie w temperaturze 5-10 st. C w szczelnie zamkniętych, ciemnych butelkach. Chronić przed światłem.

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze