Nutella śliwkowa

Nutella śliwkowa?

Dobrze wiemy, że rozkoszą jest połączenie owoców z czekoladą, czy maliny, czy truskawki czy właśnie śliwki. Sezon śliwkowy pomału dobiega końca.. może już zrobiliście powidła lub dżemy śliwkowe?
Duże ilości dojrzałych śliwek.. co tu zrobić, gdy na surowo nie damy rady zjeść tak dużych ilości?
Wtedy zawsze bierzemy się za mycie, usuwanie pestek i gotowanie śliwek, z których później można zrobić właśnie NUTELLE!
Jest banalnie prosta w wykonaniu i założymy się, że pokochają ją również wasze dzieci. Idealny sposób na zdrowe słodkości z domowej spiżarni 🙂
Uwaga dla alergików: kakao możemy zamienić karobem.
Zdecydowanie zwiększy wartość odżywczą nutelli użycie surowych ziaren kakaowca.
Jeśli posiadamy już przygotowany wcześniej przez nas dżem śliwkowy lub powidła wystarczy, że dodamy zmielone surowe ziarna kakaowca i odpowiednią ilość cukru (ksylitol/erytrol). Wszystko razem mieszamy/blenderujemy i gotowe!
Długość gotowania śliwek decyduje o gęstości nutelli. Gdy chcemy uzyskać bardzo gęstą nutellę musimy „smażyć” śliwki kilka godzin, uważając aby się nie przypaliły. Ilość kakao i cukru zależy od własnych preferencji smakowych.
Możemy użyć również gorzkiej czekolady (70-90% kakao).
Ja widać na zdjęciach najbardziej lubimy polane wafle ryżowe nutellą i sezamową pastą tahini.

Składniki na 3 słoiczki:
# 2 kg śliwek węgierek lub innych

# ½-1 szklanki surowego kakao lub 100-150 g gorzkiej czekolady (70-90%)

# ½-1 szklanki cukru (ksylitol/erytrol)

Do podania:
# kilka wafli ryżowych bądź inne ulubione chrupkie pieczywo

# pasta sezamowa tahini

Przygotowanie:
1.  Śliwki opłukać, przekroić na połówki, wyjąć pestki i zmielić za pomocą maszynki do mięsa bądź robota kuchennego/blendera o dużej mocy. Chodzi o rozdrobnienie śliwek.

2.  Na patelni lub w garnku z grubszym dnem „smażymy” śliwki na małym ogniu, pilnując aby się nie przypaliły ok. 1 godziny. Masa powinna być dość gęsta i ciemna, w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia.

3.  Gdy masa będzie odpowiednia, dodać cukier i czekoladę. Jeśli dodajemy surowe kakao poczekajmy aż masa wystygnie, zachowa to cenne właściwości surowych ziaren kakaowca. Ponownie dobrze wymieszać i umieścić nutellę w słoiczkach.

4.  Smarować nutellą ulubione chrupkie pieczywo dodając również pastę sezamową.

Smacznego !
Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze