Żurek na zakwasie z grzybami shitake

Żurek bezglutenowy, wegański

Specjał kuchni polskiej, jeden z pierwszych zup, które goszczą do dziś na naszych stołach

Świąteczny czas jest okresem kulinarnych zmagań dla wszystkich nie spożywających glutenu lub produktów pochodzenia zwierzęcego, znacznie bardziej z tego drugiego powodu 🙂 Stąd powstał najpierw przepis na zakwas domowy bezglutenowy, który znajdziecie tutaj a następnie przepis na żur bezglutenowy. Użyłam do zakwasu mąki gryczanej ale mimo tego żurek ma delikatny, łagodny smak. Pobudził podniebienie nie tylko roślinożerców.

Żur w Wielkanoc to pozycja obowiązkowa!

Składniki:

`bulion:

2,5l wody

4 marchewki

1 duży seler

2 pietruszki

pół pora (zielone części)

2 cebule

4 obrane ząbki czosnku

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

8 ziaren pieprzu czarnego

2 goździki

łyżka suszonego majeranku

łyżeczka lubczyku

1-2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka soli himalajskiej

`pozostałe

zakwas gryczany z przepisu

2-3 ziemniaki

10 grzybów suszonych shitake do kupienia tutaj

3 łyżeczki tartego chrzanu

łyżka suszonego majeranku

sól himalajska i czarny mielony pieprz

opcjonalnie: wędzona papryka, tofu

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i goździki wraz z ziarnami pieprzu. Delikatnie podsmażamy przez chwilę. Wrzucamy resztę warzyw umytych, ewentualnie obranych i pokrojonych. Zalewamy wszystko wodą wsypujemy sól, lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu ale cały czas lekko „bulgotało” pod przykryciem ponad godzinę.

W tym czasie umyć i obrać ziemniaki, następnie pokroić w większą kostkę.

Gdy bulion będzie gotowy, przecedzamy przez sito do garnka. Stawiamy z powrotem na gaz, wrzucamy grzyby shitake i ziemniaki. Chwilkę gotujemy. Następnie delikatnie wlewamy zakwas w takiej ilości aby żurek nie był za kwaśny. Pod koniec dodajemy chrzan, majeranek, sól i pieprz. Próbujemy, ewentualnie dodajemy większą ilość przypraw. Podajemy z ulubionym pieczywem.

 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

 

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze