Dynia na słodko czy na słono?

Sezon dyniowy rozkwita, więc podrzucamy 2 szybki i proste pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni. Dynia i na słono i na słodko, jak kto lubi. Takimi pysznościami nawet nie pogardzą dzieci i niejadki!

A jeśli nadal wahacie się czy oby na pewno włączyć dynię do jesiennego jadłospisu, przeczytajcie – dlaczego warto!

Placki dyniowe

Obraną dynię ścieramy na grubych oczkach i odsączamy ją na sitku. Do startej dyni dodajemy cebulę pokrojoną w drobne kawałki oraz jajka i mieszam wszystko z przyprawami. Następnie dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy i dodajemy pozostałą część mąki tak, aby uzyskać gęstą konsystencję ciasta.

Placki smażymy na rozgrzanej oliwie, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możemy je jeść zarówno na słono – z dowolną surówką, jak i na słodko!

Przepis można zmodyfikować dodając zamiast cebulki 2 jabłka, a pieprz zastąpić łyżką ksylitolu!

 

Zupa krem z dyni i marchewki 

Do rozgrzanej w garnku oliwy dodajemy posiekaną marchew i cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy dynię oraz ziemniaki, pokrojone na nieduże kawałki. Dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka, warzywa blendujemy. Następnie dodajemy wymieszane mleko kokosowe oraz przyprawy i gotujemy do 5 minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z prażonymi pestkami dyni albo słonecznika lub z kilkoma kroplami oliwy.
A jak nie lubię gotować, to co?
Wtedy warto skorzystać z naszej oferty gotowych dań i wybrać:

Smacznego!

 

Podziel się...Share on Facebook26Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze