Soja w sosie pomidorowym

Jeśli zdarza Wam się taki dzień, że wolicie poleżeć na hamaku, iść na spacer i korzystać ze słońca (witamina D!) zamiast gotować, to nie martwcie się, mamy na to radę. Czasem warto sięgnąć po gotowe danie, szczególnie jeśli dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Dziś naszą propozycją jest soja w sosie pomidorowym.

Dlaczego soja w sosie pomidorowym?

Soja należy do rodziny roślin strączkowych. I jako jedyne roślinne źródło białka jest produktem pełnowartościowym, czyli oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Ponadto, nie zawiera szkodliwych puryn (w przeciwieństwie do białka zwierzęcego), które utrudniają przyswajanie wapnia. Ma ona wiele właściwości zarówno odżywczych jak i leczniczych, dzięki zawartości izoflawonów (redukują ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia), witamin z grupy B i licznych minerałów. Kluczowa jest także obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie produktów sojowych pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwory. Zdaniem badaczy możliwa jest także redukcja tłuszczu odkładającego się w wątrobie osób otyłych (naturalnie przy zmianie stylu życia na zdrowy).

A co z sosem pomidorowym? O tym, że pomidory są zdrowe już kiedyś Was przekonywaliśmy (nie pamiętacie – sprawdźcie tu!). Jednak dziś chcemy zwrócić szczególną uwagę na jeden z ich składników, mianowicie likopen. Jest to naturalny pigment (karotenoid) występujący u roślin i zwierząt i co kluczowe jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni organizm zarówno przed działaniem wolnych rodników (właściwości przeciw nowotworowe), a także przed chorobami układu krążenia. Znajdziemy go m.in. w pomidorach, melonach czy arbuzach lub grejpfrutach. Jednak z uwagi na to, że dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, nasz organizm najlepiej przyswoi go, gdy zaserwujemy go przetworzonego przez podgrzanie. To jest sekret, dla którego nasza soja jest właście w sosie pomidorowym.

Z czym zjeść soję?

Soja w sosie pomidorowym może stanowić samodzielne danie, ale także być komponentem obiadu. Wystarczy dodać do niej ryż, kaszę lub makaron oraz świeżą surówkę i gotowe! Ponadto można połączyć ją z podduszonymi warzywami takimi jak papryka, oliwki, cebulka, cukinia, marchewka i zrobić pyszną potrawkę. Smacznego!

Komentarze