Moc przepisów z marchewki – część II

Dziś ciąg dalszy na moc przepisów z marchewki. Przypominamy, że pierwszą część znajdziecie o TU (klik). I od razu przechodzimy do rzeczy, bo już jesteście ekspertami od właściwości marchewki i nikogo nie trzeba przekonywać do włączenia jej do codziennego menu! Startujemy!

Tofu po grecku

Składniki: 

  • 1 kostka tofu naturalnego 180 g
  • 2 małe cebulki
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do zeszklenia. Warzywa obieramy i ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cebulki. Podlewamy wodą, przyprawiamy (sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielski i liść laurowy), mieszamy i podduszamy około 20 minut na niedużym ogniu. Gdy warzywa zmiękną mieszamy z koncentratem pomidorowym i ponownie podduszamy 5-7 minut. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Tofu, wg upodobania można także obtoczyć w bułce tartej. Następnie dodajemy je do warzyw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły. Gotowe!

    A na deser…

    muffiny z marchewką!

    Składniki:

    • 2 szklanki mąki
    • 2 szklanki marchewki (startej) – 4-5 marchewek
    • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
    • 4 średnie jajka lub zamiennika (sprawdź czym zastąpić jajko)
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • cynamon
    • pestki słonecznika – 4-5 łyżek
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2/3 szklanki ksylitolu

    Wykonanie:
    Marchewkę trzemy na małych oczkach. W dwóch miskach mieszamy składniki – w pierwszej suche: mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, ksylitol; w drugiej mokre – jajka i olej. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy i na koniec dorzucamy marchewkę i słonecznik i ponownie mieszamy. Ciasto wkładamy do silikonowych form na muffinki lub do papilotek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez kwadrans lub do tzw. suchego patyczka.

    Która wersja marchewki na słodko smakuje Wam najbardziej?

    • dzisiejsze muffinki
    • ciasteczka marchewkowo-owsiane, z przepisu z ostatniego wpisu (klik) czy
    • ciasto marchewkowe dla opornych, czyli to, które zawsze wychodzi? Przepis znajdziecie TU (klik).

    Podzielcie się swoimi marchewkowymi przepisami!

    A niebawem przepis na pyszne ciasto ze śliwkami! 🙂

    Komentarze