Co zrobić z marchewki? A zrobić coś trzeba, bo jest nie tylko tania i łatwo dostępna, ale przede wszystkim zdrowa. O jej właściwościach pisaliśmy już nie raz (nie czytaliście – zajrzyjcie TU), dziś przypomnimy podstawowe informacje i zabieramy się do gotowania! 

Pod względem odżywczym, 100 g marchwi to jedyne 33 kcal, ale co ważniejsze jest ona także źródłem witamin: B, C, D, E, K i beta- karotenu (prowitamina A) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarka. Podstawową, najbardziej znaną właściwością marchewki jest jej prozdrowotny wpływ na wzrok i skórę. I naturalnie na odporność.

A teraz czas na kilka inspiracji – co zrobić z marchewki?

Krem z pieczonej marchewki

Składniki:

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i układamy w brytfannie. W kubeczku rozrabiamy 2 łyżki oliwy z oliwek z 5 łyżkami wody, dodajemy 3 łyżeczki ziół, łyżeczkę kurkumy i kuminu oraz szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Warzywa zalewamy “marynatą” i dokładnie mieszamy. Następnie pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, warzywa przekładamy do naczynia i zalewamy 500 ml ciepłej wody i blendujemy na gładki krem. Dodajemy 3-4 łyżeczki mleka kokosowego i ponownie miksujemy. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki.

Ciasteczka marchewkowe

Składniki:

Wykonanie:

W misce wymieszać mąki, płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu wymieszać startą marchewkę i bakalie oraz dodać 2 łyżki masy z pierwszej miski. W kolnej misce miksować jajka z ksylitolem oraz wolnym strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Następnie dodać suche składniki i wymieszać, po czym dołożyć marchewkę z bakaliami i ponownie wymieszać. Układać na blasze za pomocą łyżki, zachowując odstęp. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Więcej marchewkowych inspiracji znajdziecie TU i TU i TU! A już niebawem kolejna porcja przepisów!