Indyjskie placki cebulowe, znane także (przede wszystkim!) jako cebulowe Bhaji to świetna alternatywa dla placków z cukinii czy ziemniaczanych. Czasem, gdy mamy ochotę na jakąś przegryzkę lub “lekki” obiad (smażone placki to wcale nie taki lekki obiad…), często wybieramy różne placki – na słono i na słodko. To dlaczego nie postawić na cebulkę?
Cebulowe Bahji to wegetariańskie danie, na dalekim wschodzie często traktowane jak przystawka przed głównym daniem lub przekąska. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pojawiły się na stole jako danie główne, z warzywnym dodatkiem lub ulubionym sosem! W zależności od upodobań, można je przyrządzić na ostro, np. z chili lub jako przyprawy użyć słodkiej papryki.

Placki cebulowe – przepis:

Składniki:

Sposób przygotowania:
Obydwie mąki przesiewamy do miski, następnie wsypujemy sodę oczyszczoną, przyprawy (chili lub paprykę) oraz sól. Dodajemy jajko i wodę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie dorzucamy cebulę i czosnek i delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki (1 placuszek – 1 łyżka ciasta), aż do zarumienienia z obydwu stron. Można podawać z ostrym lub słodkim sosem, świeżymi warzywami lub ulubionym chutneyem.

Dlaczego cebula?

Jak pamiętamy z naszego wcześniejszego wpisu o cebuli (chcesz przeczytać? – kliknij TU), ma ona wiele właściwości prozdrowotnych. Bardzo ważne jest to, że hamuje rozwój wirusów, drożdżowców i innych organizmów chorobotwórczych. Szczególnie latem, gdy w pracy jesteśmy zamknięcie w klimatyzowanych biurach, samochodach czy pociągach, o wiele łatwiej złapać jakąś bakterię, dlatego trzeba się chronić! A gdy już nas złapie letnie przeziębienie, pamiętajmy, że cebula łagodzi nieżyt nosa – zmniejsza śluz oraz zapalenie nosa i gardła. Dlatego na wakacje placki cebulowe to strzał w dziesiątkę!