Wakacje rozpoczęły się na dobre, dlatego warto uważnie przygotować się do drogi. Przekąski na podróż, jeśli przyrządzimy je z rozwagą i pomysłem, nie tylko umilą nam godziny spędzone za kierownicą czy w pociągu, samolocie, ale także dodadzą energii oraz  pomogą uniknąć sięgania po niezdrowe zachcianki.

Bez względu na to, jaki środek transportu wybierzemy, jedzenia nigdy za wiele. Zawsze może zdarzyć się opóźnienie samolotu czy pociągu, nieplanowany postój, korek… Oczywiście nikomu tego nie życzymy! Wtedy, dzięki prowiantowi, nie będziemy musieli wydawać pieniędzy przeznaczonych na pamiątki i zwiedzanie, a skorzysta także na tym nasze zdrowie!

Najpopularniejsze przekąski na podróż:

  • owoce – jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, grejpfruty, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki… wymieniać dalej? Każdy owoc, odpowiednio zapakowany i przygotowany do spożycia, świetnie odnajdzie się w podróży. Doda energii, ucieszy zmysły  swoim aromatem, idealnie zastąpi słodycze.
  • warzywa – marchewka, seler naciowy, pomidorki koktajlowe, bób, fasolka (ale nie za dużo!, żeby nie było wzdęć), papryka – pokrojone, zapakowane – można wyjadać z pudełeczka. Warto dodać sobie do przekąszenia wafle gryczane czy ryżowe.
  • orzechy – źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, czyli zdrowe kalorie! I od razu umysł lepiej funkcjonuje! Chcesz wiedzieć więcej o orzechach? Zajrzyj TU i TU!
  • domowe ciasteczka – najlepiej owsiane. Sprawdźcie nasz przepis, bez cukru!

Domowe ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki)
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki zmielonych ulubionych orzechów lub wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonych owoców (żurawina, rodzynki i suszone morele pokrojone na mniejsze kawałeczki)
  • 1/4 szklanki oleju (rzepakowy lub kokosowy w postaci płynnej)
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • opcjonalnie: 1 łyżka płynnego słodzidła (miodu, syropu klonowego, z agawy)

Przygotowanie:

Mąkę, płatki, cynamon, sól i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. W drugiej rozgniatamy banana, dodajemy olej i ewentualnie miód/syrop. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, następnie dodajemy orzechy i suszone owoce. Ponownie mieszamy. Za pomocą łyżki formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180 st z termoobiegiem, około 15 minut. Po ostudzeniu zjadamy lub przechowujemy w puszce.

Dla tych, co uwielbiają spontaniczne podróże oraz produkty z Farmy (których mają zapasy) i nie mają czasu na przygotowanie przekąsek polecamy:

Może Cię jeszcze zainteresować: