Ach te buraki…!

Buraki, a szczególnie odmiana Monty, zawładnęły nami całkowicie! Nie szkodzi, że naj… naj… naj… są one do ćwikły…! Bo w innej wersji smakują także niebiańsko. Dziś dla Was kilka kolejnych buraczanych inspiracji. Nie ma to jak smacznie zadbać o własne zdrowie! O właściwościach buraków przeczytacie TU (klik).

Zdrowe słodycze – przekąska dla małych i dużych

Potrzebujemy:

  • 2 pieczone buraki
  • szklankę amarantusa ekspandowanego,
  • szklankę orzechów, np. laskowych,migadałów czy włoskich – można wymieszać ulubione
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ksylitolu lub ulubionego słodzidła
  • łyżkę kakao
  • łyżeczkę oleju kokosowego

Buraki kroimy w kawałki i blendujemy razem z kakao, olejem i słodzikiem. Orzechy mielimy w młynku i dodajemy do masy buraczanej i następnie wsypujemy amarantus i wiórki. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kuleczki. Układamy na papierze w pojemniku lun na desce do krojenia i chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. 

Buraki z pomarańczami – pyszny koktajl 

Potrzebujemy:

  • surowego, średniego buraka
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • marchewkę
  • 300 ml wody

Warzywa i owoce myjemy, obieramy  kroimy na małe kawałki. Pomarańczę w miarę dokładnie filetujemy. Dodajemy wodę i wszystkie składniki blendujemy. Jeśli Wasze blendery nie należą do mocarzy, marchewkę i buraka warto zetrzeć na tarce.

Sałatka na każdą okazję

Potrzebujemy:

  • 3 upieczone buraki
  • 200 g ulubionego sera, np. feta, sera koziego czy wędzonego tofu
  • 3 garście rukoli
  • 4-5 łyżeczki pestek ze słonecznika
  •  3-4 łyżeczki pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu płynnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Buraki (już ostudzone) oraz ser kroimy w kostkę i z rukolą przekładamy do miski. Pestki dyni i słonecznika prażymy na patelni ze szczyptą soli. Dodajemy do buraków. Oliwę, ocet, miód i sól mieszamy w słoiczku i powstałym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy. Przed podaniem schładzamy 45 minut w lodówce. Zamiast dyni i słonecznika można użyć ulubionych orzechów.

Buraki w innych odsłonach kulinarnych znajdziecie tu:

  • ciasto buraczane i burgery – klik
  • zupa krem z buraka – klik

Komentarze