Odporność – jak wzmacniać ją każdego dnia?

O odporność i jej wzmacnianie musimy troszczyć się każdego dnia. Każdy nasz wybór: świeże warzywa i kasze czy przetworzona żywność; owoce czy słodycze; spacer czy serial w TV – to wybór czy chcemy być zdrowi czy jednak liczymy na to, że jakoś to będzie.

Aby łatwiej przechodzić przez sezonowe napady wirusów, codziennie włączcie do swoich jadłospisów produkty, które zawierają witamin, składniki mineralne, NNKT. Dlatego dziś przedstawiamy Wam listę produktów, które obowiązkowo musicie – jeśli chcecie być zdrowi – wprowadzić do swojej diety. Choć głęboko wierzymy, że część już od dawna gości na Waszych stołach.

Produkty bogate w witaminy: A, C, D

Witamina D: tran, jaja, masło, mleko i przetwory, sery żółte. Wzmacnia układ immunologiczny i działa uspokajająco.

Witamina C: czarna porzeczka, truskawki, kiwi, maliny, dzika róża, nać pietruszki, papryka, warzywa kapustne, warzywa liściowe, ziemniaki, kiszonki. Bardzo ważny przeciwutleniacz, ale jest też kluczowa przy przyswajalności żelaza.

Witamina A i beta-karoten: (A): tran, jaja, masło, wątroba; (Beta-karoten): marchew, dynia, zielone warzywa, śliwki, morele. Działania tych dwóch przeciwutleniaczy jest niezbędne to prawidłowego wzrostu komórek, a także odpowiada za procesy widzenia i stan skóry.

Kwasy omega-3

Są kluczowe w codziennej diecie, gdyż pełnią ważną rolę przy wzroście i rozwoju organizmu oraz budowie błon komórkowych. Ponadto obniżają poziom cholesterolu i są stosowane w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia.

Znajdziemy je w tych produktach: olej lniany, nasiona lnu, płatki i nasiona, olej rzepakowy, orzechy, śledź, makrela, żółtka jaj, awokado.

Mikroelementy

Dla wspierania odporność warto zadbać o wysoką podaż cynku, selenu, żelaza i rutyny. Dlaczego? Sprawdźcie sami!

Cynk ochrania nas przed grzybami, wirusami, bakteriami. Wystarczy wprowadzić do diety pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste kasze (gryczana!), pestki dyni, zielony groszek, migdały, białą fasole i na pewno będziemy zdrowsi!

Natomiast selen działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.Jego źródłem są m.in.: orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, ryby, czosnek, cebula, brązowy ryż.

Podstawowym zadaniem żelaza jest transport i magazynowanie tlenu. Jednak wpływa także na rozwój i regenerację tkanek. Znajdziemy go w takich produktach: żółtka jaj, amarantus, tłuste ryby, czerwone mięso, watróbka, orzechy, sezam, pełnoziarniste pieczywo, buraki, rośliny strączkowe, zielone warzywa, suszone owoce. Więcej o żelazie w diecie wegetariańskiej przeczytacie TU (klik).

Rutyna natomiast jest przeciwutleniaczem. Jej zadanie to uszczelnianie naczyń krwionośnych, a jej niedobór gwarantuje infekcje. Dlatego sięgajmy po kaszę gryczaną i cytrusy!

Poza wymienionymi produktami, warto także popracować nad pewnymi nawykami:

  • każdego ranka wypijamy szklankę wody z miodem i cytryną. Wieczorem napełniamy do połowy szklankę wodą dodajemy łyżeczkę miodu i zostawiamy aż do rana. Po przebudzeniu wyciskamy sok z  połówki cytryny i pijemy na czczo. Ta mikstura działa silnie wzmacniająco, ale także oczyszczająco na wątrobę.
  • tuż przed snem wypijamy łyżeczkę picie oleju z czarnuszki. Ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
  • chociaż do jednego posiłku dziennie dodajemy kiszonki,  zarówno kiszoną kapustę jak i kiszone ogórki. Stanowią one naturalną kopalnię witamin C, E, K i z grupy B, ale co również ważne dostarczają nam bakterii probiotycznych.
  • zaprzyjaźniamy się z czosnkiem. To naturalny antybiotyk, który wspomaga układ odpornościowy i oddechowy oraz podnosi sprawność fizyczną i psychiczną.

Jednak jedzenie to nie wszystko… kluczem dla odporności jest także… aktywność fizyczna! Wykorzystajcie ostatnie dni pięknej pogody na sport na świeżym powietrzu!

Komentarze