Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to niegdyś podstawa diety Indian z Ameryki Północnej. To jesienne i zimowe warzywo zachwyca smakiem zarówno na surowo jak i po lekkiej obróbce termicznej. Poza tym, że można go ze smakiem schrupać, uprawiany jest także na cele ozdobne (piękne kwiaty!) ale także do produkcji zielonej biomasy. Dania z topinamburu smakują także zwierzakom, bowiem jest on także rośliną pastewną.

Jak go jeść i do czego dodać? Odkryjemy dziś przed Wami kilka sprawdzonych i pysznych przepisów na dania z topinamburu!

Chcesz dowiedzieć się o właściwościach jakie niesie ze sobą topinambur – zajrzyj TU (klik)!

Zupa krem z topinamburu

Składniki:

  • 300 g topinamburu
  • 150 g kalafiora
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 750 ml gorącego bulionu jarzynowego
  • 1 duża cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
Przygotowanie:
W garnuszku na rozgrzanej oliwie z masłem, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn smażymy 2-3 minuty. Topinambur obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki i czosnku i podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kalafiora i ciecierzycę i smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy delikatnie solą. Kolejnym krokiem jest wlanie gorącego bulionu i zagotowujemy. Całość gotujemy przez 12-15 minut do miękkości warzyw. Następnie miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku.

    Gotową zupę przed samym podaniem można przyozdobić świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub chipsami z jarmużu.

    Sałatka z topinamburu i ciecierzycy

    Składniki:

    • 5 dużych bulw topinamburu
    • szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, ale też trzeba ugotować)
    • niewielkie jabłko
    • garść posiekanych orzechów włoskich
    • kilka liści sałaty lodowej
    • pomarańcza
    • miód
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    Topinambur myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Doprawiamy przyprawami oraz polewamy oliwą z oliwek i miodem. Następnie wstawiamy topinambur do piekarnika i pieczemy przez 2o minut w temp.  200-220°C. Po 10 minutach przekręcamy warzywa na drugą stronę. Upieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce na dnie układamy liście sałaty lodowej i na nie wykładamy upieczony topinambur, cienkie plasterki jabłka oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz oliwą z oliwek. Do tej sałatki możemy zrobić sos: łyżkę musztardy mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i łyżkę soku z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe!

    Którego przepisu spróbujecie na początku?