Zioła prowansalskie – najczęstsza przyprawa w polskiej kuchni

Zioła prowansalskie to jedna z przypraw, które najczęściej stosowane są w polskiej kuchni. Różnorodność składników sprawia, że dodane niemalże do wszystkiego, podkręcają smak potrawy. I nie trzeba się martwić, że źle dobierzemy proporcje i danie będzie za mało albo za bardzo, np. tymiankowa czy majerankowa.

Gdyby zrobić sondę, pewnie niewiele osób potrafiłoby wymienić wszystkie zioła, które wchodzą w skład tej mieszanki. Otóż tych ziół jest naprawdę wiele, zgadniecie jakie?

Zioła prowansalskie:

  • rozmaryn – pozyskiwany głównie dla olejków eterycznych, działa odmładzająco na skórę, a inhalacje z tego zioła wpływają korzystnie na poprawę pamięci. Działa rozkurczająco i poprawia trawienie.
  • bazylia – stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek.
  • tymianek – pierwsza pomoc przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ponadto ziele wspierające trawienie i działające rozkurczowo. Sprawdza się także w niektórych chorobach skóry, stosowany jako okład lub do przemywania.
  • szałwia lekarska – wykazuje silne działanie przeciwzapalne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Pomocna u kobiet karmiących, przy nadmiernej laktacji.
  • mięta pieprzowa – wspomaga procesy trawienne i przyswajanie pokarmów oraz usprawnia perystaltykę jelit.
  • cząber ogrodowy – ziele cząbru, które zawiera olejki eteryczne ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stosowany także w infekcjach układu moczowego.
  • oregano (lebiodka) – naturalny antybiotyk, wspiera w infekcjach górnych dróg oddechowych. Stosowany także przy nieżycie żołądka i jelit.
  • majeranek – stosowany do leczenia zaburzeń trawienia i łaknienia. Napary z majeranku (herbatki) wykazują działanie uspokajające.

Naturalnie przytoczone właściwości poszczególnych ziół nie wyczerpują listy ich prozdrowotnego i leczniczego działania! Obiecujemy, że niebawem pochylimy się nad każdym z nich.

Zioła prowansalskie mogą być dodawane do wszystkiego – zup, past kanapkowych, makaronów, drugich dań, pasztetów warzywnych… ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia!

Zioła zamiast soli!

To co ważne, zarówno zioła prowansalskie, ale także inne przyprawy w dowolnych mieszankach lub stosowane samodzielnie są zdrową i wspaniałą alternatywą do stosowania soli. Wiemy, że nadmiar spożywania soli, wcale nam nie służy, a niestety po sól sięgamy równie ochoczo jak po cukier. Dlatego warto zaopatrzyć się w zioła i zacząć na nowo eksperymentować w kuchni.

Komentarze