W tym miesiącu na tapetę wzięliśmy 2 warzywa i dwa owoce, połowa inspiracji za nami, dlatego teraz kilka pomysłów na to, jak przyrządzić fasolę i… ananasa! O tym, dlaczego warto je włączyć do zbilansowanej diety pisaliśmy TU (klik), więc zabieram się już teraz do pracy i gotujemy!

Jak przyrządzić fasolę? I żeby to nie była zupa!

Mamy dla Was 2 propozycje na połączenie fasoli i ananasa, na zimno – sałatkę i na ciepło – potrawkę.

Sałatka fasolowa z ananasem

Składniki:

Pora kroimy w plasterki i blanszujemy; paprykę, tofu i ananasa kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z sokiem ananasowym. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i delikatnie mieszamy. I tyle! Wybornie smakuje z grzankami!

Gulasz fasolowy z ananasem

Składniki:

  • 3 papryki – czerwona, zielona, żółta
  • puszka białej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki anansa
  • 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, sól i pieprz

Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanej oliwy. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Dodajemy pomidory, fasolę i przecier pomidorowy i zalewamy bulionem i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do potrawki i dusimy aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i doprawiamy do smaku solę i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Można serwować z pieczywem.

Chcecie więcej?

Może czas na tartę z fasolą – przepis znajdziecie TU (klik)! Mamy nadzieję, że już próbowaliście w okresie Nowego Roku! Smakowało?

Polecamy też pastę fasolową z marynowaną papryką – przepis TU (klik)! Idealna na początek dobrego dnia!