Marynowana papryka

Marynowana papryka, zaraz po dyni może być okrzyknięta królową jesieni. Cudownie komponuje się z wieloma potrawami, podkręcając ich smak swoją kwaskowością. Do czego możemy ją dodać, by cieszyć się wspaniałym posiłkiem? Sprawdźmy!

Właściwości papryki

Pamiętamy, że surowa papryka jest bogatym źródłem witaminy C (więcej o tej witaminie przeczytasz TU), ale co ważne także bioflawonoidów, które wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie krwi, regulują ciśnienie krwi. Duża zawartość błonnika pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu oraz reguluje pracę jelit. 

Marynowana papryka – do czego dodać?

Najprostszym zastosowaniem jest zaserwowanie, raz na jakiś czas, marynowanej papryki do obiadu, w miejsce surówki czy sałatki. Wspaniale sprawdzi się w z kaszami, w towarzystwie kotlecików warzywnych, ale nie jednemu zasmakuje jako dodatek do naleśników z pieczarkami.

Naturalnie paprykę tę można także dodać po prostu do kanapek… Ale! Mamy dla Was ciekawsze rozwiązanie… otóż spróbujcie zrobić fasolową pastę kanapkową, właśnie z papryką.

Pasta fasolowa z papryką marynowaną

Potrzebujemy:

  • puszkę białej fasoli
  • cebulę
  • 2-3 kawałki papryki marynowanej
  • przyprawy: pieprz, cząber, sól
  • oliwa z oliwek

I robimy:

Fasolę płuczemy i odcedzamy, wsypujemy do kielicha blendera. Dodajemy przyprawy, łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżki wody i blendujemy na gładką masę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy aż do zarumienia, przestudzamy. Paprykę kroimy także w drobną kosteczkę i razem z przestudzoną cebulką dodajemy do zmiksowanej pasty, mieszamy delikatnie łyżką. Schładzamy w lodówce i serwujemy na pełnoziarnistym pieczywie z listkiem sałaty!

Kolejną inspiracją, która może Was zaciekawi jest dodanie marynowanej papryki do jednej z poniższych sałatek:

  • sałatka z ryżem, czarną fasolą i tuńczykiem
  • sałatka jarzynowa
  • sałatka z miksu sałat, pomidora, rzodkiewki i kukurydzy

I koniecznie spróbujcie tego przepisu:

Marynowaną paprykę kroimy w paski, jabłko obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem soli i łyżką majonezu (najlepiej wegańskiego!). Pycha!

A Wy do czego dodajecie paprykę marynowaną? Czy wyjadacie prosto ze słoika?

Komentarze