Pasta z rzodkiewki z listkiem sałaty

W maju chcemy wzbogacić nasze jadłospisy o nowalijki. Na pierwszy rzut wybraliśmy sałatę i rzodkiewkąę. I pewnie Wasze pierwsze skojarzenie, by to spałaszować to po prostu: sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem i łyżką oliwy. Czyż nie? To Was zaskoczymy! Bo na pierwszy rzut idzie… pasta z rzodkiewki!

Pasta z rzodkiewki

  • 400 g słonecznika łuskanego,
  • 15 rzodkiewek (bez liści) (ok. 240 gramów),
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka soli, pieprz

Słonecznik płuczemy na sicie i wsypujemy do blendera, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Umyte rzodkiewki kroimy na ćwiartki i dorzucamy do kielicha blendera, doprawiamy i blendujemy na gładką pastę.

    To pyszne różowe smarowidło możemy wykorzystać zarówno po prostu do kanapek, z listkiem sałaty, kiełkami i ogórkiem lub pomidorem, ale także jako bazę do wypełnienia pysznej tortilli! Czym jeszcze wtedy warto ją uzupełnić?

    Na tortilli rozsmarowujemy pastę rzodkiewkową, na to dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory i czerwoną paprykę, poszarpaną, ulubioną sałatę (ja uwielbiam rukolę!), kiełki, rozgnieciony widelcem ser tofu (lub feta/ mozarella). Całość można posypać pestkami z dyni. Zawijamy, wstawiamy do lodówki na 30-40 minut i zajadamy! Świetnie sprawdzi się na wynos, jako II śniadanie lub podwieczorek.

    Przypominamy, że liście rzodkiewki to także doskonałe źródło witaminy C, fosforu i żelaza. Można je chrupać na surowo jak sałatę, albo przyrządzać na ciepło niczym szpinak. Naturalnie wybieramy młode zielone liście, bez plam.

    Grejpfrutowy koktajl wybuchowy!

    Pamiętacie, że grejpfrut działa m.in. oczyszczająco…? A jak połączymy go z burakiem i granatem, to będzie dopiero moc! Idealne rozwiązanie, jeśli w czasie majówki troszkę pofolgowaliście z jedzeniem. Taki napój na pewno pomoże Wam szybko stanąć na nogi!

    Składniki:

    • wyfiletowany grejpfrut (bez białych skórek)
    • granat (może być z białymi błonkami)
    • surowy burak
    • 2 jabłka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • woda – ilość zależna od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać

    Buraka i jabłko kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w naczyniu blendera. Blendujemy dodając wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Zamiast wody możemy wzmocnić koktajl sokiem z buraka czy jabłka.

    Skusicie się?

    Komentarze