Wszyscy wiemy, że to zielone, karbowane warzywo jest bardzo zdrowe. I dookoła trąbią, że trzeba je jeść… Ale dla wielu to nie lada wyzwanie, bo nie mamy pomysłu co zrobić z jarmuż? Bo codziennie koktajl może się szybko znudzić. Spróbujmy się wzajemnie zainspirować, bo wiemy, że to nie jest chwilowa moda, bo jarmuż jest zbyt wartościowym pokarmem, by po niego nie sięgać. Jeden przepis na to, co zrobić z jarmużu prezentowaliśmy TU (klik) – warto do niego wrócić, ale dziś proponujemy:

Jarmużowy chlebek

 Mieszamy ze sobą 200 gramów maki gryczanej, 150 g płatków owsianych, 100 g mieszanki pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego.  Można dodać także łyżkę ksylitolu. Jarmuż siekamy na drobne kawałki i dodajemy do suchych składników. Wszystko zalewamy wodą – najlepiej gazowaną, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przelewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy siemieniem lnianym oraz ulubioną przyprawą – np. papryką, czarnuszką. Chlebek pieczemy w temperaturze 200 st. około 45-50 min. Aby uzyskać chrupiący efekt, warto co kwadrans uchylić drzwiczki piekarnika, a nawet – po pierwszych 10-15 minutach ponacinać ciasto na małe kromki.

    Chipsy z jarmużu i kokosa

    Umyte liście jarmużu układamy na papier do pieczenia i delikatnie obsypujemy papryką. Następnie nakładamy na to plasterki świeżego kokosa i pieczemy w temperaturze 180 st. (najlepiej z termoobiegiem) do czasu, aż staną się chrupkie.

    2 rodzaje pesto

    * jarmużowo-brokułowe

    Po 2 szklanki jarmużu i brokułów blendujemy z oliwą z oliwek i czosnkiem, po czym przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Takie pesto super sprawdzi się jako dodatek do makaronu ale także jako pasta kanapkowa!

    * jarmuż z awokado i ogórkiem

    2 szklanki jarmuży blendujemy z połówką awokado i połówką świeżego ogórka oraz oliwią z oliwek, pieprzem. I gotowe! Przechowujemy w szczelnym słoiku w lodówce. 

    I koktajl – bez zbędnej egzotyki 😉

    Czubatą łyżkę otrębów (np. żytnich) zalewamy wodą i odstawiamy na 6-7 minut. W tym czasie myjemy, obieramy jabłko i gruszkę. Wszystko blendujemy z garścią jarmużu i łyżką soku z cytryny.

    Gdy już mamy tyle pomysłów na to, co zrobić z jarmużu, nie zostaje nam nic innego, jak tylko wziąć się za pichcenie!

    1 Comment

    Comments are closed.