Koperek – czemu nie?

Koperek często degradowany jest do roli dodatku do zupy. Pora to odczarować, bo on też może być mistrzem pierwszego planu. Szczególnie, że warto po niego sięgać z uwagi na liczne dobra, które w sobie skrywa. To źródło wielu soli mineralnych, wapnia, żelaza, fosforu i licznych witamin: D, E, K, C i witamin z grupy B. Pomaga na problemy trawienne i infekcje górnych dróg oddechowych.

Koperek w zupie czy zupa koperkowa?

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 pęczki koperki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 listki lubczyku
  • jogurt sojowy
  • pieprz

Marchewki ścieramy na małych oczkach, koperek drobno kroimy. Do gotującego się bulionu dodajemy starte marchewki i gotujemy 6-8 minut. Następnie dodajemy koperek i liście lubczyku i ponownie gotujemy, tym razem 10-12 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem wg uznania. Przed podaniem dodajemy do zupy łyżkę jogurtu sojowego (można go wcześniej zahartować, by się nie zważył).

Sos koperkowo-słonecznikowy

Składniki:

  • pęczek świeżego koperku
  • szklanka słonecznika
  • sok z cytryny
  • woda
  • sól, pieprz

Słonecznik płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do namoczenia przez 6-8 godzin. Następnie przekładamy go do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny i przyprawy i miksujemy dodając wodę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Do sosu dodajemy posiekany koperek i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Gotowe!

Sos wybornie smakuje z jaglanymi kotlecikami ale także z pulpetami z brokułów! A jeśli dodamy mniej wody i pozostawimy gęstą konsystencję, to możemy użyć takiej pasty do kanapek!

Pasta koperkowa z bobem

Składniki:

  • 100 g ugotowanego i obranego bobu (ok. 1/2 szklanki)
  • pęczek posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka ziaren prażonego słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • oliwa
  • sól, pieprz

Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wszystkie składniki, poza koperkiem wrzucamy do naczynia i blendujemy (można dodać wodę). Po zmiksowaniu dodajemy koperek i mieszamy z pastą. Smarujemy na chlebie, dodajemy ulubione warzywa i zajadamy!

Koniecznie zróbcie sobie zapas koperku na zimę – wystarczy go umyć osuszyć, pokroić na drobne kawałeczki, włożyć do szczelnego  pudełeczka i zamrozić!

Komentarze