Hokkaido – dynia na odporność

O tym, że dynia hokkaido jest jedną z najlepszych dyń, zarówno z uwagi na walory smakowe jak i zdrowotne, wiedzą wszyscy. A że lato w tym roku wystawia naszą odporność na próbę serwując upały i zaraz po nich nagły spadek temperatury, to nie czekając do jesieni, pochylmy się nad naszym układem immunologicznym już dziś.

Ostatnio pisaliśmy dla Was o roli cynku w diecie (szczegóły TU) i właśnie dynia, szczególnie jej pestki są w niego bogate. Minerał ten wzmacnia nasz organizm, a także dba o kondycję włosów, skóry i paznokci. Zatem i dla zdrowi i dla urody – jemy dynię! A więcej o właściwościach dyni przeczytacie TU (klik) i TU (klik).

„Frytki” z dyni hokkaido

To sycąca, pyszna przekąska – sprawdzą się jako drugie śniadanie czy podwieczorek, ale także jako dodatek do dania głównego, np. zamiast ziemniaków. Jak je przyrządzić? Nic prostszego!

Potrzebujemy:

  • 2 dynie hokkaido
  • oliwa z oliwek lub inny tłuszcz
  • sól
  • zioła suszone (prowansalskie, rozmaryn, oregano, tymianek…)

Dynię przekrawamy, wydrążamy środek i kroimy w paski o 1-2 cm grubości. Wkładamy do miski i polewamy oliwą (można na dłonie wylać oliwę i posmarować tak dynię), posypujemy ziołami i sola, mieszamy. Odstawiamy na 5-8 minut i ponownie mieszamy. Kawałki dyni wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Jak nie zjemy wszystkiego, to warto zmielić z dodatkiem kaszy jaglanej, ugotowanej fasoli i przypraw – stworzymy wówczas pyszną pastę kanapkową.

Dyniowe zapasy na zimę

Z dyni można zrobić wiele cudownych posiłków. Dlatego też zachęcamy do zrobienia zapasów. Najłatwiej jest ją zamrozić w postaci pure. Dynię kroimy na nieduże kawałki, pozbawiamy pestek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem skórką do dołu i smarujemy olejem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut w termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie pure. Wkładamy do pojemniczków i mrozimy.

Do czego wykorzystać pure z dyni?

Z gotowego pure możemy przyrządzić zupę, dodać do muffinek czy zrobić lody! Przepisy już wkrótce!

A jak macie niemowlaka w domu, to będzie to cudowny pierwszy posiłek podczas rozszerzania diety!

A przepisy na placki i krem dyniowy czeka na Was TU (klik). Jednak jeśli wolicie pieczoną dynię, zajrzyjcie TU (klik).

Komentarze