Bio zakwas z kiszonych ogórków

Bio zakwas z kiszonych ogórków to drugi produkt, po zakwasie z buraków, o niezwykłej mocy działania, którym chcemy Was wzmocnić na nadchodzącą jesień i zimę. Ostatnio pochyliliśmy się na burakami – o zakwasie z nich oraz jego właściwościach przeczytacie TU (klik). Przypomnimy tylko, że zakwas to mieszanka kultur bakterii, służąca do przeprowadzania procesów fermentacji. Obok zastosowania w przemyśle mleczarskim, piekarniczym są naturalnym wyborem do wspierania i budowania naszej odporności. 

Bio zakwas z kiszonych ogórków

Metod konserwowania żywności jest wiele, a wśród nich kiszenie, szczególnie popularne dla ogórków i białej kapusty. Ale nie tylko same ogórki są zdrowe, bowiem ich zakwas ma również wielką moc. To nie tylko witaminy, minerały, ale przede wszystkim bakterie, których obecność chroni nas przed wieloma chorobami. Dzięki nim kiszonki mają lekko kwaskowaty smak. Ale najważniejsze, że doskonale wpływają na stan i pracę naszych jelit: pomagają w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii, zmieniają prowitaminy w witaminy i redukują wzdęcia. Dzięki nim nasze jelita pracują sprawniej, co chroni nas przed zachorowaniem na raka jelita grubego. 

Naturalny probiotyk

Po każdej kuracji antybiotykowej nasz organizm powinien dostać ogromne wsparcie w postaci probiotyków, aby odbudować mikroflorę jelitową. Im zdrowsze jelita tym mniejsze ryzyko na zapadnięcie na różnorakie choroby. Dlatego zarówno i same ogórki i zakwas doskonale sprawdzają się w tej roli. Przywracają równowagę w jelitach i jednocześnie wzmacniają odporność.

Jednak nie tylko po leczeniu warto sięgać po bio zakwas. Profilaktycznie można ten napój spożywać codziennie – pół szklanki dziennie i bardzo szybko odczujemy pozytywne działanie. Dzięki witaminom i minerałom, poza odpornością, poprawi się także stan naszej skóry, włosów, paznokci. Będziemy w lepszym nastroju. Z ciekawostek podpowiemy, że łagodzi też skutki nadmiernego spożycia alkoholu.

Jeśli nie jesteście fanami smaku bio zakwasu z kiszonych ogórków, możecie go wykorzystać do przygotowania innych przetworów. Może to czas by spróbować ukisić paprykę czy rzodkiewkę? Dobrze smakuje także jako koktajl „na słono” – z kefirem, startym czosnkiem i koperkiem. Ale także śmiało można dodać do przygotowania różnych zup i marynat.

Nie bójcie się i sięgnijcie jak najszybciej po zdrowie!

Komentarze