Domowa spiżarnia czyli co warto mieć w zapasie?

W listopadzie dużą uwagę zwracamy na to, jak gotować, jakich gadżetów używać w naszych kulinarnych eksperymentach. Dlatego też warto się pochylić nad tym, co powinna skrywać nasza domowa spiżarnia. Naturalnie od razu rodzi się pytanie, czy warto robić zapasy – na nie też odpowiemy, i to od razu!

Domowa spiżarnia – czy warto robić zapasy?

Zawsze namawiamy Was do tego, by nie marnować żywności, robić racjonalne zakupy i w tym wszystkim zachować też zdrowe nawyki żywieniowe. I właśnie z tego ostatniego powodu, domowa spiżarnia nie może być pusta. Każdemu zdarza się, że nie ma czasem pomysłu na jakiś posiłek lub ochoty, na ten zaplanowany (nawet tym, co planują jadłospis na tydzień) czy najnormalniej w świecie nie chce nam się gotować. Albo plany się zmienią i musimy wyczarować coś w 10 minut lub dla większej liczby głodomorów. I aby takie sytuacje nie kończyły się telefonem do pizzeri, z pomocą przychodzą nam wtedy zapasy!

Musimy także pamiętać, by regularnie zaglądać do naszych zapasów, aby nic się nie przeterminowało!  I tak samo jak produkty sypkie, suche czy przetwory w spiżarce, zadbajmy o dodatkowe porcje pożywienia też w zamrażalniku! Więcej o tym jak mrozić przeczytacie TU (klik).

Domowa spiżarnia – co zawsze powinno być pod ręką?

W spiżarni najlepiej mieć produkty, które używamy często, które lubimy, z których potrafimy coś przyrządzić i które poratują nas w nadzwyczajnych okolicznościach! Oto nasi ulubieńcy:

  • mąka, oleje, siemię lniane (jako alternatywa dla jajka) i napoje roślinne – zestaw idealny do stworzenia najszybszego i uniwersalnego dania świata – naleśników i placuszków
  • płatki owsiane, bakalie, suszone owoce, orzechy – zrobimy z nich ciasteczka, owsianki – cudowna alternatywa dla kupnych słodyczy
  • dżemy i konfitury bez cukru – dodatek i do naleśników i deserów, a w sytuacji kryzysowej sprawdzą się do kanapek
  • sosy – z ryżem, kaszą, makaronem – danie w 5 minut! A że zawsze każdy ma warzywa w domu, to wówczas o pełnowartościowy posiłek nie trudno! Idealne też jako dipy do sałatek! Próbowaliście już bio salsy pomidorowej?
  • dania gotowe:
  • smarowidła na kanapki, które z powodzeniem możemy użyć by przygotować wytrawne naleśniki. Konfitura z cebuli, pasztet gryczany czy mus orzechowo-buraczany to tylko niektóre z naszych propozycji!

Pochwalcie się, co znajdziemy w Waszych spiżarniach i jakie pyszności potraficie z tego na szybko wyczarować!

Komentarze