Jak dobrze pożegnać stary rok i powitać nowy? Z bliskimi, w dobrym nastroju i… przy dobrej strawie! Czy tarta wegetariańska może być dobrym pomysłem na całonocną ipmrezę sylwestrową? Jak najbardziej! Nie tylko smaczna i zdrowa, ale… bardziej sycąca niż drobne przekąski… a to pozwoli i ułatwi nam kontrolę nad tym, co wpada do naszego brzuszka! Bo niestety wiemy, że nocne podjadanie, nawet w rytmie skocznej muzyki, nie jest najlepszym pomysłem… Ale na wszystko mamy sposób.

Tarta wegetariańska – ze świeżymi warzywami!

  • pomidorki koktajlowe – przekrojone na pół
  • buraki – pokrojone w cienkie plasterki
  • rukola
  • awokado – pokrojone w plasterki
  • ser feta lub tofu – pokrojone w kostkę
  • oliwki – pokrojone na połówki
  • pesto

Na przygotowanym spodzie do tart (przepis na końcu wpisu) rozsmarowujemy pesto i wykładamy burakami i rukolą. Na to układamy ser na przemian z awokado i dekorujemy pomidorkami i oliwkami. Można skropić sokiem z cytryny.

Wersja warzywna na ciepło!

Na patelni podsmażamy cebulę i paprykę, następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i przyprawy i zalewamy sosem pomidorowym. W wersji nie wegańskiej, możemy dodać na wierzch żółty ser. Na przygotowane ciasto wylewamy miksturę i pieczemy w temp. 180 st. przez 20-15 minut.

Tarta z owocami – deser też musi być!

  • kiwi, banany, winogrona, mandarynki, jabłka, ananasy
  • budyń – jak nam się spieszy, to z torebki, a jak nie – to przygotowujemy domowy

Na gotowy blat tarty wylewamy przestudzony budyń i dekorujemy wg uznania owocami, w dowolnych proporcjach. Naturalnie można użyć wszelkich dostępnych owoców i więcej – tym lepiej!

I przepis na uniwersalny spód do tart:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła (lub oleju kokosowego) pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 jajko lub zamiennik
  • 1 łyżeczka drobnego cukru lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • 40 ml zimnej wody

W kopczyku mąki robimy wgłębienie i dodajemy masło, sól, cukier, jajko i łączymy dodane składniki na gładką masę. Mąkę zagarniamy i dolewamy wodę i ponownie ugniatamy. Gdy ciasto będzie miało jednolita konsystencję, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Następnie wałkujemy, wykładamy nim formę do tart i ponownie wstawiamy do lodówki na min 20 min. Później nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy (bez nadzienia!) w temp. 190 st, przez 20 min, po czym usuwamy fasolę i dopiekamy przez kwadrans. Można także przygotować spody na mini tarty, na pewno są wygodniejsze do konsumpcji, szczególnie podczas imprez!

I teraz nie pozostaje nic innego jak życzyć szampańskiej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku!