Dodatki do potraw – jak wykorzystać relish i ketchup z cukinii?

Znacie nasz bio relish z burakami kiszonymi oraz bio ketchup z cukinii, więc pora podpowiedzieć, co można z nimi wyczarować. Dodatki do potraw potrafią czasem zmienić całkiem dane danie, więc śmiało po nie sięgajcie i eksperymentujcie! Można je dodać niemalże do wszystkiego – do naleśników, tart, domowej pizzy, kanapek i wege burgerów. Sprawdzą się jako element nadzienia czy farszu do warzyw. I na imprezę jako dipy!

Dodatki do potraw – bio relish i bio ketchup w pysznym burrito

Potrzebujemy:

  • 4 placki pełnoziarnistej tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • warzywa świeże: pomidor, papryka, mała cukinia
  • po puszce kukurydzy i czerwonej fasoli
  • 8 łyżek bio relish z burakami kiszonymi
  • 4 łyżki bio ketchupu z cukinii
  • 1/3 szklanki wody
  • po pół łyżeczki: papryki słodkiej, papryki wędzonej, kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kardamonu, pieprzu cayenne i papryki ostrej
  • łyżka oleju
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kilka minut cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy (papryki, kurkuma, kardamon). Smażymy około 20 minut. Kilka minut przed końcem podlewamy wodą i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciepłą tortillę smarujemy bio ketchupem z cukinii i dodajemy po 1 dużej łyżce bio relishu a na to nakładamy farsz z warzyw. Zawijamy placek i podgrzewamy na suchej patelni zawinięciem do dołu.

Domowy wege burger

Każdy lubi zjeść czasem coś na mieście. Choć czasem trudno znaleźć coś zdrowego, pysznego i na szybko! Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by taki domowy „fast food” zaserwować sobie w domu. Aby stworzyć pyszną kanapkę i poczuć się jak na mieście nie potrzebujemy wiele! Musimy mieć:

I z tych składników przyrządzamy pysznego burgera! Czy na zimno, czy na ciepło – jak lubicie! I zawsze można zabrać ze sobą do pracy, w podróż czy do szkoły!

Którą kanapki najpierw spróbujecie?

Komentarze