W grudniu przedstawiliśmy Wam właściwości zdrowotne i odżywcze grzybów oraz korzyści płynące z ich spożywania. Dziś chcemy zaserwować pyszne 2 przepisy na zupę grzybową i gołąbki z kaszą i grzybami! W wielu domach jest tradycja, że zupa grzybowa zamiast barszczu z uszkami jest podawana podczas wigilijnej kolacji. Ale taką zupką możemy się rozgrzać także w inne zimowe dni. Spróbujecie?

Zupa grzybowa – przepis

Potrzebujemy: 

  • 2 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków lub pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów, np. borowików i podgrzybków
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 100 ml śmietanki 30% lub 2 łyżki śmietany 18%
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki i osobno ugotowany dowolny makaron

Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą i moczymy w gorącej wodzie przez 25-30 min, zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na pół godziny. W dużym garnku gotujemy na średnim ogniu wodę z przyprawami: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz z marchewką, pietruszką selerem pokrojonymi w kostkę oraz suszonymi grzybami i połową posiekanej natki pietruszki i koperku. Gdy wywar się gotuje, podsmażamy na patelni 6-8 min rozdrobniony czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostałą natkę pietruszki i świeże grzyby (jak nie macie świeżych, to ostatecznie mogą być pieczarki). Następnie dodajemy do zupy i gotujemy przez pół godziny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i opcjonalnie zabielamy śmietanką z mąką. Zamiast ziemniaków, można użyć drobnego makaronu. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

A jeśli zupa to za mało, mamy dla Was dodatkowy przepis – do wykorzystania też jak najbardziej w okresie świątecznym, ale nie tylko!

Gołąbki z kaszą i grzybami

Potrzebujemy:

  • 1 dużą główkę białej kapusty
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • dużą cebulę
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
  • 500 ml bulionu warzywnego

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i sparzamy w niej liście kapusty. Głąb wyrzucamy, ale dodatkowo można też wyciąć zgrubiałe nerwy. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Cebulkę drobno kroimy u szklimy, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek. Grzyby i pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, doprawiamy. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy kilka liści kapusty i na nich ciasno wkładamy gołąbki i zalewamy bulionem do wysokości 1/3 gołąbków. Dusimy przez godzinę w temperaturze 180 st.

Inne propozycje na gołąbki znajdziecie w tych przepisach (klik).

Jakie potrawy wigilijne są na Waszych stołach?