Gałka muszkatołowa, stanowiąca część pestki owocu wiecznie zielonego drzewa: muszkatołowca korzennego, nie jest najbardziej powszechną przyprawą, po którą sięgamy przy codziennym gotowaniu. Wiele osób nawet nigdy świadomie jej nie próbowało! A jak każda przyprawa ma bardzo dużo pożytecznych dla organizmu właściwości, dlatego warto czasem urozmaicić swoje potrawy sięgając po coś innego niż zioła prowansalskie, oregano czy majeranek!

Gałka muszkatołowa – co w sobie skrywa i na co pomaga?

Pod kątem właściwości odżywczych w gałce znajdziemy zarówno białko, węglowodany i tłuszcz, ale także błonnik i liczne witaminy i minerały. Warto wymienić witaminy z grupy B witaminę C i witaminę A oraz wapń, magnez, potas czy fosfor.

Przyprawa ta poprawia trawienie bowiem wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz działa wiatropędnie. Gałkę wykorzystujemy także profilaktycznie przy zapobieganiu zakrzepom – jej składniki hamują zlepianie się płytek krwi. Olejek z gałki może być stosowany zewnętrznie, jako składnik preparatów łagodzących bóle reumatyczne.

Gałka jako przyprawa – zastosowanie w kuchni

Aby wydobyć najintensywniejszy smak i aromat z gałki najlepiej ją świeżo zetrzeć. Najlepiej sprawdza się, gdy dodamy odrobinę przyprawy pod koniec gotowania. Dodajemy ja do wszelkich możliwych dań, zarówno mięsnych, rybnych ale przede wszystkim potraw warzywnych. Smacznie się komponuje z kapustą, szpinakiem, oberżyną, cebulą czy fasolą. Gałka wchodzi także w skład przyprawy -mieszanki garam masala.

Na słodko też możemy stosować gałkę muszkatołową, szczególnie do ciast, ale też można dodać do grzanego wina czy kompotu, ponczu czy nawet kakao!

Na co uważać?

W gałce występuje taki składnik jak mirystycyna – wykazuje ona właściwości halucynogenne, ale tylko przy spożyciu jej dużych dawek. W małych ilościach wykazuje właściwości lecznicze.

Ponadto, tak jak papryka, cynamon czy imbir może wywoływać objawy alergii pokarmowej, gdy ktoś ma uczulenie na pyłki roślin zielnych.

1 Comment

Comments are closed.