Brukselka ze szparagami

Brukselka to bardzo wdzięczne warzywo. Można z niej zrobić i zupę i główne danie, a także świetnie sprawdzi się w przystawkach i sałatkach. Poza walorami smakowymi ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Ta krzyżówka jarmużu i kapusty jest kopalnią witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej całkiem pokaźne ilości witamin C, która wspiera budowanie odporności, a także dba o układ naczyniowo-krążeniowy.

Są tu też witaminy z grupy B, witaminy K, E, A oraz wapń, magnez, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk i miedź. Ponadto warzywo to wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Jako antyoksydant rozprawia się z wolnymi rodnikami, co opóźnia procesy starzenia organizmu, ale co ważniejsze chroni przed rozwojem licznych chorób, w tym nowotworowych. Obecność błonnika natomiast reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Ponadto, łącząc błonnik z niską kalorycznością brukselki, warzywo to staje się jednym z lepszych rozwiązań dla tych, którzy dbają o linię.

Brukselka dla kobiet!

Te małe kapustki mogą pomóc wielu kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Często odpowiedzialny jest za nie nadmiar estrogenów estrogeny. Aby móc je usunąć z organizmu potrzebujemy m.in. specyficznych związków azotowych. Tak się doskonale składa, że właśnie brukselka je posiada!

Smażona brukselka ze szparagami

Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, jeśli przygotujemy posiłek opierając się na smażeniu. Szczególnie, gdy mówimy o pysznych warzywach, które wart zasmakować czasem w innej postaci niż surowe czy gotowane na parze.

Potrzebujemy:

  • pęczek szparagów
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny

Umyte brukselki kroimy na połówki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 4-5 minut i następnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy brukselkę, przyprawiając ją i soląc. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy sok z cytryny. Do brukselki dołączamy szparagi i mieszamy z brukselką. Smażymy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie.

A jeśli wolisz brukselkową zupę, to przepis na nią znajdziesz TU (klik). Polecamy także połączyć brukselkę z grzybami lub orzechami. Chcielibyście spróbować?

Komentarze