Dieta w chorobach tarczycy powinna być podstawą leczenia. Często jednak tak się nie dzieje, bo brakuje współpracy między endokrynologami a dietetykami, a pacjentki nie zawsze mają na tyle motywacji, by zadbać o to samym. Bo łykać proszki jest łatwiej. Ale czy oby na pewno zdrowiej?

Za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest odpowiedzialna przysadka mózgowa, która stymuluje ją do wytwarzania określonych hormonów. Musimy zadbać o to, by te dwie panie ze sobą dobrze współdziałały, bo będzie to miało wpływ na pracę układów w organizmie oraz regulację wielu procesów, które w nim zachodzą.

Dieta w chorobach tarczycy jest kluczowa, bowiem za sprawą składników pokarmowych, odżywczych i substancji mineralnych wpływamy nie tylko na kondycję naszego ciała i samopoczucie ale na szereg czynności, które nasz organizm wykonuje w każdej sekundzie. Mówiąc o zaburzeniach tarczycy, myślimy głównie o 3 schorzeniach: niedoczynności, nadczynności i chorobie hashimoto, właśnie którą się zajmiemy w pierwszej kolejności.

Dieta w chorobach tarczycy – Hashimoto

Na początku musimy jasno podkreślić, że choroba Hashimoto jest schorzeniem układu odpornościowego, a nie tarczycy. W tej chorobie po prostu tarczyca jest atakowana przez nasz organizm, bo przy rozstroju immunologicznym, nie odróżnia on patogenu od własnej tkanki. Często słyszy się, że Hashimoto się nie leczy, bo czekamy, aż organizm wykończy tarczycę, aby przestawić się na przyjmowanie hormonów. Jednak to błędne koło. Jeśli w organizmie istnieje już jakiś stan zapalny, to trzeba go jak najszybciej likwidować, aby nie powodował następnych. W tej sytuacji musimy przede wszystkim wzmocnić układ odpornościowy, by wrócił na dobre tory oraz dbać o to, by tarczyca prawidłowo funkcjonowała. Musimy działać natychmiast, gdyż działanie każdej naszej komórki jest zależne od hormonów tarczycy.

Hashimoto – jak wzmocnić odporność?

Kluczem do wsparcia odporności jest gruntowne oczyszczenie organizmu. Regularnie powinniśmy zaserwować sobie detoks – krótszy – dłuższy, dostosowany do stanu i potrzeb naszego ciała. Oczyszczanie oparte na produktach roślinnych i zdrowych tłuszczach, to podstawa. O kilku sposobach na detoks przeczytacie niebawem!

Tłuszcz – bardzo ważny element diety

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) których źródłem są oleje roślinne, to jeden z ważniejszych składników diety w Hashimoto. Czasem spotykamy się z opiniami, że tłuszcz jest odpowiedzialny za skalę nadwagi i otyłości, ale pamiętajcie – główną przyczyną tego nie jest tłuszcz, a cukier i brak aktywności fizycznej. Tłuszcz w codziennym funkcjonowaniu organizmu jest niezbędny do prawidłowego przyswajania witamin (A, D, E, K). Uczestniczy w transporcie cholesterolu, z którego m.in. syntezujemy hormony płciowe, ale także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

W terapii Hashimoto, poza sięganiem po awokado, orzechy czy nasiona roślin oleistych, warto wprowadzić także spożywanie oleju lnianego i kokosowego. 

  • olej lniany – jego składniki (kwasy tłuszczowe) są kluczowe dla układu krążenia, dla dla kondycji włosów, skóry i paznokci. Ale co najważniejsze, obecność naturalnych fitoestrogenów, reguluje poziom kobiecych hormonów.
  • olej kokosowy – kwas laurynowy będący składnikiem tego tłuszczu wykazuje działania: przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, regulująco. Czyli jednym słowem jest bronią, które osobom cierpiącym na Hashimoto potrzeba.

Może Cię także zainteresować: