Warzywne muffinki na słodko

Warzywne muffinki to doskonały pomysł na posiłek, który możemy zabrać ze sobą wszędzie. Dziś chcemy Wam zaproponować babeczki, w których znajdziecie też pyszne i zdrowe warzywa. A to wszystko dlatego, że świętujemy dziś światowy dzień muffinów, więc osłodźmy sobie czas izolacji i zróbmy kawiarnio-piekarnię w domu!

Warzywne muffinki

W wersji pierwszej: z burakami i owocami

Składniki:

  • 250 g buraków, uprzednio upieczonych lub ugotowanych
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka lub zamiennik
  • 100 ml oleju
  • 80 g owoców świeżych lub mrożonych lub suszonych
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Buraki kroimy w drobną kostkę i miksujemy/ blendujemy razem z jajkami, olejem i śmietanką. Mąkę mieszamy z kakao, ksylitolem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do niej mokre składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone owoce i ponownie mieszamy. Formy do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej wlewamy porcję ciasta na 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st prze około 20 minut.

W wersji drugiej: z czerwonej fasoli z czekoladą

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka lub zamiennik
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • po płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • garść ulubionych bakalii
  • gorzka czekolada
  • rozpuszczona gorzka czekolada do zrobienia polewy
Przygotowanie
Fasolę dokładnie odsączamy i płuczemy z zalewy. Z pozostałymi składnikami, poza bakaliami i czekoladą) blendujemy na jednolitą masę. Gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy z bakaliami do masy muffinkowej. Dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez30-35 minut. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą, czekamy aż zastygnie i zjadamy ze smakiem.
Jeśli macie ochotę na inne smakołyki z dodatkiem warzyw, koniecznie spróbujcie:

Polecamy także wytrawne muffinki na słono z papryką i suszonymi pomidorami – przepis znajdziecie TU (klik)!

Śmiało możecie przyozdobić je już niedługo lukrowymi rysunkami pisanek, baranków i zajączków! Smacznego!

Komentarze