Likopen – ważny składnik pomidorów

Likopen – co to jest, zapytacie. Dużo się o nim mówi w kontekście pomidorów, a reklamy o przecierach pomidorowych, licytują się, kto ma go więcej. jednak składnik ten można znaleźć też w innych czerwonych warzywach i owocach, m.in. w papryce, w owocach dzikiej róży czy czerwonych grejpfrutach, morelach. Ale zawartość jego w tych produktach jest bardzo niewielka, w porównaniu z zawartością w przetworach pomidorowych.

Czym jest, jakie ma właściwości, za co odpowiada? Dziś wyjaśnimy wszystkie ważne kwestie w tym temacie.

Likopen – cenny składnik pomidorów

Likopen to nic innego jak czerwony barwnik z grupy karotenoidów. W przeciwieństwie do witamin i minerałów jest składnikiem odpornym na działanie wysokiej temperatury. Co ważne, to właśnie podgrzewanie, duszenie, smażenie czy pieczenie produktów, w których występuje, zwiększa jego bioprzyswajalność w organizmie. Co to znaczy? To znaczy, że jeśli podgrzejemy produkty z likopenem (głównie pomidory, bo mają go najwięcej) to on sam będzie lepiej i skuteczniej działał w naszym organizmie.

Właściwości likopenu – kto powinien sięgać po przetwory pomidorowe?

Substancja ta, poza byciem barwnikiem jest przede wszystkim bardzo silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Zadaniem przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym. Im więcej stresu oksydacyjnego, tym więcej uszkodzeń DNA. A uszkodzone struktury DNA, to ogromne ryzyko różnych mutacji i chorób nowotworowych. Z pojęciem stresu oksydacyjnego nierozerwalnie wiążą się wolne rodniki. To niesparowane atomy tlenu, które obrazowo mówiąc, szukając pary, niszczą po drodze wszystko co się da. Ich obecność przyspiesza procesy starzenia i bynajmniej nie chodzi tu tylko o zmarszczki, ale o funkcjonalność naszych narządów. Ponadto uznaje się je za jedną z głównych przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. miażdżyca, nowotwory, cukrzyca, choroby układu krwionośnego, schorzenia autoimmunologiczne. Zatem jeśli chcemy żyć zdrowo i szczęśliwie, nie powinniśmy sobie żałować produktów pomidorowych. To najprostsza profilaktyka chorób nowotworowych i cywilizacyjnych. W tym miejscu chcemy mocno podkreślić, że poza spożywaniem likopenu ważne jest jego źródło. Dlatego najlepiej samemu przygotowywać takie przetwory lub kupować te, które w składzie nie zawierają dużej ilości cukru. Albo najlepiej nie zawierają go wcale. Już niebawem zaproponujemy Wam kilka przepisów na to, jak wydobyć więcej likopenu z pomidorów. Będzie domowa passata, przecier pomidorowy z papryką i ukochane, przepyszne suszone pomidory!

Zdrowe serce i mocne kości

Nasz cudowny karotenoid wspiera i poprawia działanie układu krwionośnego. Dlatego zalecany jest wszystkim, którzy zmagają się z różnymi chorobami na tym tle. Działanie likopenu polega tu na m.in. rozszerzaniu naczyń krwionośnych (żyły, tętnice,  naczynia włosowate), zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia udaru czy zawału mięśnia sercowego. Jednak nie tylko osoby cierpiące na dysfunkcje układu krwionośnego powinny sięgać po przetwory z pomidorów. Ich spożywanie jest skuteczną prewencją naszego serca i całego układu. Wiele badań wykazuje, że wysoka zawartość likopenu w organizmie wpływa także obniżająco na poziom cholesterolu. Dieta, w której zawartość karotenoidów, w tym likopenu jest wysoka, chroni także naszą tkankę kostną. Dzieje się tak dlatego, że likopen podwyższa gęstość mineralną kości, czyli chroni nas tez przed osteoporozą.

Czy przekonaliśmy Was wystarczająco do tego, by jednak zrobić duże zapasy przetworów pomidorowych?

Komentarze