Jedno ciasto w trzech wariantach

Jesień ma to do siebie, że w naszych kuchniach wymyślamy i szukamy coraz to nowych przepisów na dynie, buraki i jabłka. Bo przecież teraz jest ich pod dostatkiem. Żeby było prościej dziś dzielimy się przepisem, który z powodzeniem możecie użyć na kilka sposobów. Na dodatek jest banalnie prosty, zdrowy, a efekt końcowy pyszny. Z potrzeby upraszczania gotowania, aby było więcej czasu na błogie lenistwo, zapraszamy na smakowite ciasto w trzech wariantach.

Ciasto na 3 sposoby

  • 150 g buraka, dyni hokkaido lub jabłka
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 50 g mąki kokosowej
  • 60 g kakao
  • 30 g siemienia lnianego (lub 2 jajka)
  • 150 g daktyli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Buraka, dynię lub jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałki. Surowe dynię i jabłko możemy zastąpić puree. Daktyle sparzamy we wrzątku. Siemię lniane mielimy. Powyższe składniki blendujemy z mlekiem roślinnym. Mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w oddzielnej misce i następnie stopniowo dodajemy do mlecznej masy. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Można pomóc sobie mikserem. Gotową masę przekładamy na blaszkę i pieczemy 4o minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na blaszce i kroimy na małe ciasteczka.

Można też zapiec ciasto w kokilkach, wkładając do środka mroźne wiśnie czy maliny. Wtedy warto zjeść na ciepło jak mus!

Do powyższego ciasta warto wykorzystać też ekologiczne żółte buraki! Swoją barwę zawdzięczają betaksantynie, która jest naturalnym antyoksydantem. Ponadto to bogate źródło kwasu foliowego. A więcej informacji o tych uzdrawiających warzywach znajdziecie m.in. TU (klik).

Jednak ciasto to za mało.

Ciasto to możemy zjeść nie tylko na deser, ale i na II śniadanie czy jako przekąskę po wysiłku fizycznym. A jeśli mamy całkiem sporo dyni czy buraków, tak samo możemy zrobić puszyste, leciutkie placuszki. Gotowi?

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 100 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 80 g sera ricotta
  • 20 g oleju kokosowego
  • 20 g ksylitolu (można pominąć)
  • 2 jajka (lub zamiennik z siemienia lnianego)
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie łyżeczka cynamonu 

Dynię kroimy na małe kawałki lub trzemy na tarce. Następnie blindujemy z pozostałymi składnikami aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli zostaną nam drobne kawałki dyni – nic nie szkodzi! Smażymy bez tłuszczu po 2-3 minuty na każdej stronie, aż się zarumienią.

Placuszki pysznie smakują w dwóch wersjach:

  • z dżemem lub ulubioną konfiturą
  • z rukolą i suszonymi pomidorami (wówczas warto pominąć w przepisie ksylitol i cynamon)

Inne smakołyki z burakami i dynią znajdziecie też na naszym blogu, w tych artykułach:

Zachęcamy do dzielenia się Waszymi przepisami z dynią i burakami w roli głównej!

Komentarze