Odmian sałaty jest bardzo dużo. Każda z nich smakuje i wygląda inaczej, można je spożywać na wiele różnych sposobów. Dziś u nas będzie królowała rukola, ale zanim całkowicie nami zawładnie, przypomnijmy podstawowe właściwości sałat, które wynikają z dużej ilości chlorofilu (zajrzyj też TU):

  • utrzymanie prawidłowego pH organizmu
  • oczyszczanie, w tym usuwanie toksyn i metali ciężkich
  • wspomaganie układów odpornościowego, krążenia, pokarmowego

Co w sobie kryje?

Rokietta siewna, roślina z rodziny kapustowatych to doskonały dodatek kulinarny o specyficznym, ostrym smaku. Jest bogata w witaminy A, C, K oraz z grupy B. Znajdziemy w niej także wapń, potas, magnez i żelazo. Dzięki specyficznym składnikom (m.in. sulforafan) wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe. Uwaga! Na sulforafan niech uważają osoby o wrażliwym żołądku, może powodować wzdęcia!

Jak jeść?

Rukola doskonale sprawdza się w sałatkach, kanapkach, jako dodatek do pizzy, zup, makaronów. Można z niej przyrządzić smakowite sosy a także dodać do koktajli, by podkręcić ich smak. Wystarczy ją dobrze umyć, czasem porwać na mniejsze cząstki i z hojnością dorzucić do miski.

Chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem (1 porcja) na sałatkę z rukolą oraz an rukolowe pesto.

Do sałatki potrzebujemy: 1 szklankę ugotowanego makaronu kokardki/ świderki (lub innego, ulubionego), garść rukoli, 4-5pokrojonych suszonych pomidorów z oleju, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, kilka kaparów, 2-3 marynowane cebulki. Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy oliwą lub domowym winegretem. To pożywne danie doskonale sprawdzi się także jako lunchbox do pracy czy szkoły!

By przygotować pesto potrzebujemy: 100 g świeżej rukoli, 40 g lekko uprażonych pestek słonecznika (można zamienić na ulubione orzechy), 3-4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku (rozgnieciony!), szczypta soli. Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy, miksujemy, miksujemy… aż uzyskamy gładkiej konsystencji pastę. Dodajemy do makaronów, kanapek czy sałatek.

A teraz w sezonie owocowym, nie bójcie się połączyć rukoli z truskawkami. Do tego ulubiony twardy ser, kilka kropli octu winnego, prażone pestki słonecznika i gotowe!