Zakwas z buraków – naturalne wsparcie organizmu

Kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa. Dlatego zakwas z buraków może być doskonałym narzędziem do wsparcia odporności i odbudowy prawidłowej flory jelitowej. Bowiem bakterie, które są tworzone w procesie fermentacji stanowią barierę ochronną przed rozwoje infekcji grzybiczych ale też mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Naturalnie warto sięgać po niego nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale każdego dnia, aby zapewnić sobie dobre zdrowsi i znakomite samopoczucie. 

Kiszenie to jedna z najbardziej popularnych i zdrowych metod ochrony żywności przed zepsuciem i zawdzięczamy to obecności kwasu mlekowego. Do podstawowych własciwości kiszonych buraków należą:

  • wysoka zawartość witamin: A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B
  • wysoka zawartość wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu
  • działanie przecie zapalne i antyoksydacyjne

Jak często sięgać po zakwas z buraków?

Wszystko zależy jaki efekt chcemy osiągnąć. Dla walorów smakowych, pijmy wtedy, kiedy mamy na niego ochotę. Jeśli chcemy zadbać o siebie holistycznie, to warto wprowadzić kiszonki (w postaci napoju) regularnie i popijać kilka razy w tygodniu po pół szklanki.

Jednak możemy też zafundować sobie 2-3 tygodniowy detoks zakwasowy. Choć nie jest to tylko kuracja oczyszczająca, ale jednocześnie wzmacniającą. Jej przeprowadzenie jest bardzo proste. Przez 2-3 tygodnie codziennie wypijamy szklankę zakwasu. Nie musimy tego robić na raz, najważniejsze, aby tę szklankę wypić całą przez cały dzień. Jakie korzyści możemy odczuć po takiej buraczanej terapii? Przede wszystkim możemy odczuć większą energie i siły witalne. Wynika to z tego, że zakwas buraczany pomaga w oczyszczaniu  organizmu z toksyn, wspomagając pracę wątroby i nerek. Naturalnie też działa odkwaszające na organizm. Warto wspomnieć, że buraczany zakwas także:

  • dostarcza żelaza i tym samym wspiera przy ewentualnych jego brakach czy nawet anemii
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wspiera rekonwalescentów, szczególnie po kuracjach antybiotykowych

Zakwas z buraków działa też na nas w aspekcie hormonalnym. Dla kobiet, to zdrowy sposób na wspieranie organizmu w czasie menopauzy, szczególnie przy uderzeniach gorąca. Dla panów to niczym afrodyzjak, który podnosi sprawność seksualną.

Piękna sylwetka!

Im zdrowiej się odżywiamy, tym lepiej funkcjonuje nasz układ pokarmowy. Zatem możecie się domyślać, że gdy do naszej zdrowej diety dołożymy jeszcze zakwas, to procesy przemiany materii, nie dość że bardziej się uregulują, ale także będą szybsze! A to krok do wsparcia procesów odchudzania, jeśli taką akurat mamy potrzebę. Oczywiście nie o samo odchudzanie chodzi, tylko o to, by usprawnić perystaltykę jeli t i wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe. A ze zdrowymi nawykami w sferze jedzenia idą też nawyki w obszarze aktywności fizycznej. O ile przyjemniejszy stanie się sport, gdy to zakwas z buraków będzie naszym naturalnym izotonikiem! Dlaczego? Bowiem odczujecie, że Wasza wytrzymałość jest po prostu większa. Mamy więcej energii, wzmocnioną kondycję fizyczną i wydolność organizmu też jest poprawiona. I dodatkowo nie faszerujemy się sztucznymi napojami, które tylko chwilowo dodają nam mocy, a długofalowo jednak niszczą nasz organizm. dieta, sport, doskonała odporność i od razu dobrze się czujemy w swoim ciele!

Czy zakwas jest tylko do picia? 

Nie! Wiadomo, że wszelkie napoje i żywność im mniej przetworzona, tym zwykle lepsza i bardziej pełnowartościowa. Dlatego też zakwas doskonale sprawdza się po prostu jako napój wspierający zdrowie. Jednak możemy wykorzystać go także przygotowania zupy, co jest najbardziej intuicyjnym i prostym rozwiązaniem. Naturalnie można go użyć do zakwaszania potraw, czyli zastąpić nim sok cytrynowy. Zachęcamy do tego, aby w Waszych domach stanowił też zdrowy dodatek do koktajli warzywnych i warzywno owocowych. Blendując do z jabłkiem i marchewką, ze szczyptą pieprzu, będzie wspaniałym napojem wzmacniającym. Jeśli natomiast potrzebujemy podnieść sobie nastrój i energię, dodajmy do szklanki zakwasu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i pół łyżeczki miodu! Zakochacie się w tym smaku!

Komentarze