Kotleciki, kotlety jak kto woli, ulepione duże, małe bez znaczenia ale mega zdrowe i mega pyszne ! 🙂

Może staracie się spożywać jak najwięcej, najcenniejszego, zielonego, dziwnie wyglądającego, kapustowatego warzywa, jakim jest Jarmuż!

Dlaczego o nim wspominamy?

otóż dzisiejszy przepis go zawiera 😉

Obecnie pijemy dużo zielonych soków, głównie z jarmużu, jednocześnie z pysznymi sokami, mamy dużo tzw “pulpy” jarmużowej, szkoda wyrzucać cokolwiek z warzyw ekologicznych, nic nie może się zmarnować, dlatego przyrządzamy z tych pozostałości zielone kotleciki!

Chcemy podzielić się z Wami prostym i zdrowym przepisem!

Kotleciki można wykonać również ze świeżego jarmużu. 

1. Wersja bezglutenowa, beztłuszczowa, pieczona

najprostsza, potrzebujemy: kaszę jaglaną, pulpę jarmużową, świeży czosnek i dużo przypraw:

Sól himalajska, staropolski pieprz ziołowy (kminek, majeranek, kolendra, cząber, papryka słodka, chrzan, lubczyk, czarnuszka, gorczyca biała, pieprz czarny), pieprz cayene, zioła prowansalskie, ciutka gałki muszkatołowej i cynamonu.

Kaszy jaglanej ugotowanej używamy w stosunku 2:1 do pulpy jarmużowej, co oznacza 500g kaszy jaglanej suchej do 500 pulpy jarmuzowej, co daje nam 1000g kaszy jaglanej po ugotowaniu. Możemy regulować w zależności od własnych upodobań 🙂

Gotujemy kaszę aż będzie lekko rozgotowana, dodajemy czosnek, przyprawy i pulpę. Mieszmay/ugniatamy, doprawimy do smaku i lepimy kotleciki, które wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-200 stopni, ok 20minut (z termoobiegiem szybciej)

 

 

 2. Wersja urozmaicona, bezglutenowa, delikatnie smażona

potrzebujemy: jak w wersji nr 1, tylko możemy dodać/zamienić kaszę jaglaną na kaszę paloną/niepaloną gryczaną, dodać tofu/siemię lniane, prażone nasiona słonecznika, smażymy delikatnie na posmarowanej patelni olejem kokosowym

Uwaga: po dodaniu mielonego lnu i wymieszaniu masy, najlepiej odczekać dłuższą chwilkę (do godziny) aby masa odpowiednio się skleiła 🙂

 

 

 Podajemy z ulubionymi warzywami i kapustą kiszoną 😉

Smacznego! 🙂 🙂 🙂

 

 Zespół Farmy Świętokrzyskiej