O tym, że potrawy brokułowe to doskonały wybór, bo warzywa te są pełne wartościowych witamin, składników mineralnych już wiecie. Pamiętacie też, że to kapitalny antyoksydant. A jak nie, to koniecznie zerknijcie na wpis o właściwościach brokułów – całość jest dostępna O TU (klik)! I po takiej dawce wiedzy, nic tylko gotować. Ale co? Może pyszne kotlety na obiad? Albo sałatkę? Skusicie się, by dodać brokuły do pysznego koktajlu?

Brokułowe kotleciki

Nie dość, ze proste w wykonaniu, to można je jeść na okrągło. Wystarczy tylko raz dodać do nich kaszę, a raz zmienić dip lub zaserwować na zimno jako przekąskę na drugie śniadanie ze świeżymi pomidorami. Jak przygotować sycące kotlety?

Potrzebujemy:

  • 500 g brokułów, różyczek
  • 70 g migdałów, ze skórką
  • 30 g mąki
  • 30 g płatków owsianych
  • 20 g bułki tartej lub więcej płatków
  • sól, pieprz, paprykę wędzoną

Brokuły gotujemy na parze, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do ostudzenia. Migdały mielimy w młynku lub w blenderze (można też ewentualnie użyć płatków migdałowych). Mąkę mieszamy z wodą w proporcji 1:2 (cz 30 g maki 60 g wody). Taką miksturę dodajemy do ostudzonych brokułów i dosypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i płatki owsiane oraz przyprawy. Rozdrabniamy blenderem, aż składniki się połączą. Nie musimy mielić brokułów całkowicie, fajnie jeśli zostaną większe kawałki. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.

Można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami. Z surowymi warzywami, surówką z kiszonej kapusty lub polane ulubioną salsą.

Sałatka brokułowa na każdą porę

Składniki:

  • 300g brokułu (w przewadze różyczki, ale pamiętajcie, że łodyga ma więcej składników mineralnych i witamin!)
  • czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 3 kiszone ogórki pokrojonych na kawałki
  • pół czerwonej/ różowej cebulki
  • małe jabłko, bez gniazd nasiennych
  • świeży koperek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki majonezu

Brokuł blanszujemy 2-3 minuty w niskiej temperaturze, studzimy. Z papryki i jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych. Paprykę i ogórka kroimy w małe kawałki, jabłko trzemy na dużych oczkach, a koperek siekamy. Łączymy w misce razem z różyczkami brokułu, przyprawiamy, dodajemy majonez i mieszamy. Gotowe!

Koktajl brokułowy

Zanim powiecie, że do koktajli lepiej sprawdzi się jarmuż, szpinak albo po prostu same owoce, dajcie szansę brokułom. Może nie jest to powalający na nogi napój bogów, ale tyle zdrowia w jednej szklance to ciężko będzie Wam znaleźć gdzie indziej!

Niezbędne składniki:

  • 8-10 różyczek brokułowych
  • 2 pomarańcze
  • banan
  • jabłko
  • sok wyciśnięty z limonki lub cytryny
  • garść listków mięty lub szpinaku
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • łyżka słonecznika łuskanego
  • opcjonalnie dla fanów większej egzotyki: gruby plaster ananasa lub mango
  • woda

Pomarańcze obieramy i usuwamy białe błony, z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Wszystko kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera warzywa i owoce, wlewamy wodę (ilość zależy jak bardzo gęsty chcecie mieć napój) i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można udekorować listkami mięty i plasterkiem cytryny.

Podobają Wam się te brokułowe inspiracje? Jesli Wam mało, zerknijcie jeszcze na przepis na pizzę z brokułami (klik)! A może podzielicie się z nami Waszym ulubionym przepisem na zupę krem z brokułów? My polecamy brokułowe połączenie z porem! Przepis na naszym blogu o TU (klik)!