Większość z nas uwielbia słodkości. A każde święto czy długi weekend – tak jak zbliżająca się majówka, to ryzyko, że popłyniemy i będziemy jeść wszystko co wpadnie nam w ręce… szczególnie to, czego na codzień unikamy. Jak nie wpaść w pułapkę sklepowych słodyczy? Przygotujmy się i na wycieczki zabierzmy samodzielnie przygotowane łakocie… Jedynym odstępstwem, jeśli spędzamy ten czas poza domem, niech będą lody! Ale i tak starajmy się szukać tych domowych, wytwarzanych lokalnie, a nie zapakowanych w plastikowe torebki od wielkich koncernów!

Słodkości na majówkę!

Idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju ciastka, babeczki, herbatniki. Łatwe w przygotowaniu i łatwe w transporcie. Oczywiście obowiązkowo z porcją owoców i czterema porcjami warzyw! marchewki, rzodkiewki na pewno urozmaicą Wasze majowe podróże!

Hitem na pewno okażą się także różnego rodzaju “kulki mocy”. Pamiętacie te z wersji zimowej? Teraz, jeśli także planujecie aktywnie spędzić czas, na pewno się sprawdzą i dodadzą Wam energii!

To co, bierzemy się za przygotowanie i pieczenie?

Słodkości z płatków owsianych

Kulki mocy

    Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na min. 1 h, a następnie siekamy lub blendujemy z 3/4 mleka z namaczania. Płatki 3 łyżki kakao, słonecznik, masę daktylową z pozostałym mlekiem i olej wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao, wiórkach ub płatkach migdałowych. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

    Ciasteczka marchewkowe

    • 250 g mąki orkiszowej
    • 175 g masła lub oleju kokosowego

       

    • 160 g startej marchewki
    • 130 g zmielonych płatków owsianych (może być miks z jęczmiennymi, gryczanymi)
    • 2-3 łyżki ksylitolu
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • żółtko lub zamiennik
    • laska wanilii

    Mąkę, zmielone płatki, ksylitol i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Masło/ tłuszcz miksujemy z żółtkiem i wanilią. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy marchew i miksujemy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy 25 min w tem. 180 st.

    Zabierzecie ze sobą na majówkę?