Doskonale wiemy jak je lubimy, gdy jeszcze okazuje się, że są zdrowe, to nie można przestać ich jeść 

J

Kochamy je my i kochają nasze dzieci ! 

Przedstawiamy Wam kilka prostych przepisów, zawierających wyłącznie produkty roślinne z wykluczeniem sacharozy, glutenu i utwardzonych tłuszczy..

To aż tak proste, że aż za proste..  

J

Wypróbowane setki razy, zawsze podbiajają serca i kubki smakowe najbliższych i znajomych!

“Przez żołądek do serca” 

1. Kuleczki daktylowo-kokosowe

   # bio daktyle suszone lub świeże 300g 

# bio rodzynki 100g

 # bio żurawina suszona 100g

(suszone daktyle, rodzynki i żurawinę moczymy wcześniej w ciepłej wodzie)

 # 3 spore łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzeszki arachidowe lub masło migdałowe)

# bio wiórki kokosowe 300-400g

 

Namoczone daktyle, rodzynki, żurawinę wrzucamy do blendera lub robota kuchennego o dużej mocy. Dodajemy masło orzechowe i blenderujemy chwilkę. To nic złego, że nie wszystkie składniki “rozbiją się” na gładką masę 🙂 Przekładamy masę do miski i dodajemy stopniowo wiórki kokosowe, mieszamy. Wiórek kokosowych możemy dodać więcej w zależności od konsystencji aby nam kuleczki się nie rozpadały ani za bardzo nie kleiły się do dłoni. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, karobie, kakao lub kawie. Schładzamy w lodówce i gotowe !

2. Chałwa

 # 250g bio ziaren sezamu

# 6-7 łyżek pasty sezamowej “tahini”

# 6 łyżek bio miodu/syropu z agawy

# ulubione bakalie: rodzynki, orzechy włoskie/nerkowca (po 2 garstki)

  

Ziarna sezamu miksujemy/mielimy w mocnym blenderze lub młynku. Jeśli mieliliśmy w młynku to przesypujemy do blendera. Dodajemy tahini i stopniowo miód, sprawdzając słodkość. Na samym końcu dodajemy bakalie, wykładamy masę do foremki i schładzamy intensywnie w lodówce. Kroimy w kawałki i gotowe !

… 

3. Trójskładnikowe ciasto  

Na tortownicę ok. 25cm

# 100g bio kaszy jaglanej

# 3 szklanki bio mleka sojowego niesłodzonego 

# szklanka wody

# 200g bio wiórek kokosowych

# 5 sporych łyżek miodu/syropu z agawy 

 

 

Kaszę moczymy wcześniej na kilka godzin, lecz nie jest to konieczne. Przepłukujemy kaszę kilkakrotnie ciepłą wodą. Zalewamy ją dwoma szklankami mleka i szklanką wody. Gotujemy aż do momentu lekkiego rozgotowania się kaszy, dodajemy wiórki kokosowe, miód i szklankę mleka sojowego. Gotujemy jeszcze chwilkę aż będzie bardzo gęsta konsystencja. Wylewamy do tortownicy, posypujemy wiórkami na wierzchu. Gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki. Gotowe !

Polecamy również kokosanki: https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/eko-przepisy/kokosowe-ciasteczka.html

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej