Młody bób

„Może przy tej niedzieli
bobem się ze mną podzieli?
młodziuteńkim,

świeżuteńkim,
ciepluteńkim..?”

 

Młody zdecydowanie najlepszy!

Swoją wartością odżywczą przewyższa groch czy fasolę. Świeżym nacieszymy się niestety tylko kilka miesięcy w roku.

To solidne i sycące źródło roślinnego białka i błonnika.

Zawiera znaczne ilości żelaza, manganu, miedzi, witaminy B1, B2, K i folianów.

W  kuchni nie jest monotematyczny. Pasty, zupy, sałatki lub zwyczajnie ugotowany na parze lub pieczony. Łatwo komponuje się z innymi składnikami.

Faworyzujemy bób pieczony z ziołami lub w postaci pasty „hummus” J

 ***

Kapusta pekińska

bogata w przeciwutleniacze i substancje o działaniu przeciwwrzodowym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.

Patrząc na nią aż ciężko uwierzyć, że zawiera spore ilości beta-karotenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok. Jest źródłem witamin A, B1, B2, C, zaś ze składników mineralnych dominuje wapń, żelazo i cenny cynk.

*** 

Ogórki kiszone

oczywiście naturalnie kiszone, nie zalane kwasem octowym, są świetnym probiotykiem.

*** 

Czerwone ziemniaczki

celowo przygotowujemy w mundurkach gdyż tuż pod skórką zawarte są najcenniejsze ich składniki odżywcze.

*** 

Natka pietruszki

jak inna zielenina jest bogactwem zdrowia!

Kojarzona zapewne z dużą dawką witaminy C, tylko należy pamiętać, że krojenie niszczy część składników odżywczych. Stanowi ona intensywny ziołowy dodatek do dań. Oprócz witaminy C zawiera duże ilości beta-karotenu, witaminy PP i K oraz błonnika aż 40 g na 100 g natki. Uzupełni niedobory żelaza. Przyrządzony napar działa oczyszczająco na drogi moczowe, pomoże w anemii i usprawni trawienie. Natka wspomoże również w dolegliwościach wątrobowych czy menstruacyjnych. To nie koniec jej zastosowania, zmiażdżona jako okład łagodzi ból i opuchliznę, pomaga leczyć kaszel, katar w przeziębieniu.

***

 Dziś młody bób bez łupinek w obecności czerwonych ziemniaczków.

Składniki: 

# 500g bobu

# 5 sztuk czerwonych ziemniaczków

# kapusta pekińska

# 2 ogórki kiszone

# kilka rzodkiewek

# odrobinka koperku i natki pietruszki

# nierafinowana oliwa/olej, sól himalajska, pieprz czarny, czosnek suszony, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

`Bób gotujemy na parze i pozbawiamy łupinek.

`Czerwone ziemniaczki dokładnie myjemy i nie obierając ze skórki gotujemy również na parze lub pieczemy w piekarniku.

`Ogórki kiszone i rzodkiewki kroimy w plasterki.

`Całość polewamy oliwą/olejem z przyprawami.

`Koperek i natkę kroimy drobno. Koperkiem posypujemy gotowe ziemniaczki a natką sałatkę z bobu.

 

Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu! J

Zespół Farmy Świętokrzyskiej